PRIŠTINSKI ZERI: Glasovi dijaspore nisu u CIK-u, moguća manipulacija

PRIŠTINSKI ZERI: Glasovi dijaspore nisu u CIK-u, moguća manipulacija

foto: Shutterstock


Jedan broj glasova albanske dijaspore na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, koji će biti održani 6. oktobra, stigao je u Prištinu još pre nedelju dana, ali se ne nalaze u CIK-u, što navodi na sumnju da bi se njima moglo manpulisati, pise prištinski portal Zeri.

Pozivajući se na mišljenje stručnjaka, Zeri piše da će izborni rezultati biti tesni i da će ih upravo odrediti “manipulisani glasovi dijaspore”. Inače, dijaspora ima još četiri dana za glasanje na predstojećim izborima.

Od 35.000 Albanaca u dijaspori, navodi se, do sada je stiglo oko 2.000 glasova i oni se čuvaju u Ministarstvu infrastrukture, a ne u CIK-u. Razlog tome je, tvrde u CIK-u, nedostatak prostora u toj instituciji. Bivši čelnici CIK-a i političari, međutim, tvrde da CIK ima dovoljno prostora, piše ovaj medij.

AP Photo/Visar Kryeziu

AP Photo/Visar Kryeziu

Povezane vesti – Vučić: Samo glasom za Srpsku listu protiv manipulacije voljom Srba

Oni, ukazuje se, ističu da čuvanje glasačkih listića dijaspore u pomenutom ministarstvu otvara prostor za sumnju i stvara neizvesnost u javnosti. Može se, kažu, steći utisak da ti glasovi nemaju isti značaj kao glasovi građana Kosova.

Čak je, prema rečima tih stručnjaka čije mišljenje prenosi Zeri, vrlo verovatno da bi tesni izborni rezultat mogao da bude izmanipulisan upravo glasovima dijaspore.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar