Vesti
15.03.2024. 19:30
R.E.

Aktuelno

Pritisak Zapada na kosovke vlasti deluje, očigledno

Gabriel Eskobar 15. 3. 2024.
Izvor: EPA / GEORGI LICOVSKI

Pritisak Zapada na kosovske vlasti očigledno deluje.

Teško bi se, naime, moglo reći da je slučajnost da samo dan nakon što je američki izaslanik Gabrijel Eskobar rekao da SAD imaju “problema u komunikaciji“ sa Kurtijem, vlasti u Prištini prvo od Katastarske agencije zatraže da uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani, onako kako je Ustavni sud Kosova odlučio još 2016. godine, dok je Centralna izborna komisija usvojila odluku o skraćivanju redovnih izbornih rokova i plan aktivnosti za glasanje “za“ ili “protiv“ smene gradonačelnika u četiri opštine na severu pokrajine.

Sve se, dakle, može, kad se hoće, i kad te neko “motiviše“. Motiv je u ovom slučaju, kako to zapadnjaci često rade, formulisan u obliku “štapa i šargarepe“. Konkretno, kada je reč o uknjižavanju 24 hektara kao vlasništvo manastira Dečani, alternativa sa kojom su kosovske vlasti bile suočene jeste da, ako to ne urade, mogu da zaborave na prijem u Savet Evrope.

“Nakon brojnih sastanaka, poseta i komunikacija, postalo nam je jasno da je za neke od brojnih uslova koji su nam dati za članstvo u Savetu Evrope utvrđeno da su ispunjeni, a da su neki navedeni kao problemi. Ali jedan ostaje i neće biti uklonjen, a to je sprovođenje odluke Ustavnog suda u slučaju manastira Dečani“, rekao je Albin Kurti i dodao da su mu države Kvinte jasno stavile do znanja da mora da izabere između dve opcije.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozdravio je odluku o uknjižavanju imovine manastira Visoki Dečani i naglasio da je to važan i neophodan korak.

“Želim da napomenem da je današnja odluka za manastir veoma važna, bila je teška, ali neophodna. Zahvaljujemo institucijama na ovom koraku“, rekao je Eskobar posle sastanka sa predsednicom privremenih institucija u Prištini Vjosom Osmani.

Podsetimo, samo dan ranije Eksobar je rekao kako “partnerstvo SAD i naroda Kosova ne zavisi od jednog čoveka ili stranke“, ali i da SAD imaju “problem u komunikaciji sa Kurtijem“.

“Uživali smo u veoma, veoma bliskom partnerstvu sa Kosovom u prošlosti. Voleli bismo da se taj odnos vrati na onaj kakav je bio pre“, rekao je Eskobar u utorak.

On je, doduše, to rekao u kontekstu činjenice da Priština nikada nije rekla da li prihvata predlog statuta ZSO koji je predložila Evropska unija, kao i da je SAD teško da razume zašto to ne čine.

“Želim da ponovim, ZSO ne bi bila druga Republika Srpska. To ne bi bila država u državi. U statutu koji dozvoljava izvršnu vlast ili bilo šta što bi moglo da stvori ustavna ili funkcionalna pitanja za Kosovo. To je jednostavno prilika za opštine sa srpskom većinom, da koordiniraju pružanje opštinskih usluga na srpskom jeziku za građane Kosova. To je to. I to je pravno obavezujuća obaveza. Tako da smo čuli mnogo različitih razloga zašto to nije podneto ili zašto nije napredovalo, nijedan ne prihvatamo. Trebalo bi da se krene dalje“, rekao je Eskobar.

Ostaje, dakle, da se vidi, da li će pritisak koji je rezultirao nekim pomacima kada je reč o ponašanju Prištine, imati efekta i na konačno formiranje ZSO.

Istovremeno, Centralna izborna komisija u Prištini usvojila je odluku o skraćivanju redovnih izbornih rokova i plan aktivnosti za glasanje “za“ ili “protiv“ smene gradonačelnika u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica. Glasanje će biti 21. aprila, i to nakon što su u te četiri opštine sa srpskom većinom prikupljeni potpisi u okviru peticije za smenu gradonačelnika.

CIK je odluku o glasanju doneo sa devet glasova, dok su dva bila uzdržana. Prema toj odluci, aktivnosti za organizaciju celog procesa odnose se na rok od 44 dana. Kampanja “za“ ili “protiv“ smene gradonačelnika opština počinje 19. aprila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve