“Procene su da će šteta u turizmu biti milijardu evra”

“Procene su da će šteta u turizmu biti milijardu evra”

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/bs


Zbog nedolaska stranih turista Srbija će, prema procenama, pretrpeti štetu od oko milijardu evra, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da je stranih turista bilo, ali da su, sa stanovišta rezultata, zanemarljivi. Prva dva meseca su, kaže, bila fantastična, u januaru je ostvaren rast stranih turista od 28 odsto.

Pad kreće u martu, u aprilu već ima 95 odsto manje stranih turista, u junu 85 odsto manje.

“Naše procene su bile sa početka krize da će šteta po osnovu deviznog priliva biti milijardu evra. Sigurno će domaći turisti da smanje domaću štetu, ali ne dovoljno”, rekao je Ljajić za RTS.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Neke domaće destinacije su, ističe, eksplodirale, ali će biti teško reći koliko domaći turisti mogu da nadomeste štetu, a konačno će se znati na kraju sezone.

Kaže da su Stara planina, Golija, Ivanjica, Vlasina potpuno nove destinacije zanimljive domaćin gostima, a čitava zapadna Srbije je ih je puna.

Ukazuje da su Soko Banja, Zlatibor, Vrnjačka banja pretekle Beograd po broju noćenja što je, navodi, očekivano u ovakvim okolnostima.

Dodaje nema najava da će do kraja sezone biti otvorene Grčka i Crna Gora.

“Mi ne možemo da govorimo o tome, nemamo nikakve informacije i nije realno očekivati”, dodaje Ljajić.

Kada je reč o mogućem uvođenju karantina i pi-si-ar testova za strane turiste, ministar je rekao da se ta opcija još uvek razmatra.

Shutterstock

Shutterstock

Govoreći o plasiranju naše robe na KiM, kaže da se mesečno na Kosovo isporuči roba vredna oko 20 miliona evra.

“Do juče od 1. aprila 86 miliona evra robe koja je plasirana, ali to je duplo manje nego 2018. pre taksi. Još uvek se nije vratilo i teško će ići taj proces. Dok nekom ne smrkne drugom ne svane, druge zemlje su ušle na to tržište”, navodi Ljajić.

Najviše se isporučuju pšenica, električna energija, kukuruz, proizvodi metalske industrije.

“Prehrambena industrija se još nije vratila. Sva negativna kampanja je ostavila posledice”, navodi ministar.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar