Vesti
30.10.2023. 22:15
Beta

Poslednja prilika

Produžen rok za preregistraciju vozila na kosovske tablice

registarske tablice
Izvor: Shutterstock

Vlada Kosova je na elektronskoj sednici donela odluku za produženje roka za preregistraciju vozila uz pogodnosti, sa tablica kosovskih opština koje izdaju vlasti u Srbiji na registarske tablice Republike Kosovo (RKS).

Produženje roka važi do 1. decembra 2023. godine.

Ova odluka je rezultat velikog broja zahteva koji je u poslednje vreme zabeležen za preregistraciju vozila sa RKS registarskim oznakama, kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

U saopštenju se navodi da je predviđeno da nakon 1. decembra 2023. godine vlasnici vozila sa akronimima registarskih oznakama kosovskih opština, "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE", " DA" ili "ĐA" od 10. juna 1999. do 21. aprila 2022. godine više neće imati mogućnost da registruju ova vozila sa RKS registarskim oznakama, ulaze ili voze na teritoriji Kosovo i kroz nju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je da će sva lica koja imaju vozila, kako su ih imenovali "nelegalnih registarskih oznaka" moći da ostvare pogodnosti za preregistraciju na RKS registarske oznaka do 1. decembra 2023. godine.

Oni su oslobođeni plaćanja carinske takse, administrativne takse u Centru za registraciju vozila, naknadu za registarske tablice i naknadu za opremu za potvrdu o registraciji vozila.

Pitanje promena registarskih tablica, koje Srbija izdaje za kosovske gradove, izazvalo je niz kriza u poslednje dve godine, kao i odlazak Srba iz kosovskih institucija na severu u novembru 2022. godine.

Rok vlade Kosova za preregistraciju srpskih tablica na Kosovu istekao je u aprilu ove godine, ali je na terenu i dalje veliki broj vozila sa KM tablicama.

Prema nekim procenama, do oktobra 2022. godine u opštinama na severu Kosova bilo je oko 10.000 vozila sa registarskim oznakama KM.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
23°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve