PROFESOR NA VEST POINTU: Kosovo je velika greška Amerike, koju neće priznati

PROFESOR NA VEST POINTU: Kosovo je velika greška Amerike, koju neće priznati


Penzionisani pukovnik Američke vojske i profesor na prestižnom Vest pointu, Stiven Oluić ocenio je da je pitanje Kosova nije završeno 1999. godine NATO agresijom, kao i da je njeno jednostrano priznanje od strane SAD bila velika greška koju Amerika nikada neće priznati.

On sumnja da će Amerika bez značajnije promene geopolitičke situacije na Balkanu povući odluku o priznanju Kosova zato što bi, kako kaže, time priznala da je počinila veliku grešku koja je bila signal separatističkim pokretima u svetu da pokušaju isto. Poručuje, međutim, da bi Amerika sada u pregovorima Beograda i Prištine mogla da odigra odlučujuću ulogu kako bi se intenzivirao dijalog.

“Verujem da su sada šanse za realnim dogovorom mnogo veće nego u prošlosti zato što su prethodne administracije i takozvana „duboka država“ činili mnoge pogrešne stvari”, rekao je Oluić u intervjuu Frankfurtskim vestima.

profesor stiven oluic

Oluić smatra da je priznanje Kosova bila ne samo politička, već i istorijska greška.

Jer, kako objašnjavam problemi na Kosovu nisu počeli 1999. godine, već mnogo ranije. Ne treba, kaže, biti srpski istoričar pa znati da je Kosovo srce srpske duhovnosti baš kao što je to Jerusalim za Jevreje.

“Kako ste onda mogli da Srbima oduzmete tu teritoriju. Zato što su tu žive većinom Albanci? Pa i ta situacija je bila sasvim drugačija na početku Drugog svetskog rata, ali i kasnijim događajima koji su doprineli iseljavanju Srba. Bilo je teško biti Srbin na Kosovu”, objašnjava američki pukovnik srpskog porekla.

Donald Tramp

Upitan na koji način bi SAD mogle da pomognu u rešenju ovog problema, ugledni profesor sa Vest pointa kaže da je današnja američka administracija drugačija od prethodnih koje su stvari posmatrale isključivo na crno-beli način.

“Amerika posle dugo vremena ima predsednika koji nije političar i koji stvari posmatra na sasvim drugačiji način od svojih prethodnika. Slažemo se da neki put nije lako čitati njegove tvitove, ali predsednik Donald Tramp je čovek koji je spreman da sasluša svaki predlog i razmotri svaku realnu, moguću opciju koja će doprineti rešenju problema. Tu Srbija treba da traži svoju šansu”, kaže pukovnik.

Uveren je da bi se došlo do poštenog rešenja ukoliko bi Amerika zajedno sa svojim evropskim saveznicima uspela da obe strane vrati za pregovarački sto.

“Sumnjam da bi Albanci odbili zahtev koji bi stigao iz Vašingtona jer su oni trenutno u teškom položaju svesni da bez priznanja u UN faktički nemaju državu”, kazao je Oluić.

AP Photo/Visar Kryeziu

AP Photo/Visar Kryeziu

Oluić kaže i da nova američka administracija nema toliko “sentimenta” poput bivšeg predsednika Bila Klintona ili državne sekretarke Medlin Olbrajt.

“Najviše boraca Islamske države u Siriji i Iraku sa prostora Balkana stiglo je upravo sa Kosova, a za Amerikance je neprihvatljivo da neko ubija njihove vojnike. Takođe, na prostoru Balkana je veliki stepen organizovanog kriminala, a na Kosovu je taj procenat još veći. To su sve detalji koji odlučuju”, dodao je on.

foto: Facebook

foto: Facebook

Na pitanje zar nije priznavanjem Kosova ta priča za Amerikance završena 1999. godine NATO bombardovanjem, profesor Oluić kaže da je realnost ipak drugačija.

“Sumnjam da bilo koja ozbiljna zemlja u svetu smatra da je pitanje Kosova rešeno 1999. Uostalom, pet evropskih država nije priznalo tu nezavisnost, a teško će to i učiniti u situaciji kada separatistički pokreti jačaju, a sama Evropa ima ozbiljan problem nastao Bregzitom”, objasnio je.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Zamoljen da prokomentariše razne “scenarije” za rešenje pitanja Kosova, Oluić kaže da bi najtragičnije za bezbednost regiona bilo ujedinjenje Albanije i Kosova, a čime bi se izbeglo direktno priznanje UN.

“Srbi bi tada s pravom pitali zbog čega se Republika Srpska ne bi prisajedinila Srbiji i to bi dovelo do nove krize. Ipak, duboko verujem da je vreme rata prošlo na prostoru Balkana. Nažalost, ne mogu da isključim moguće ograničene konflikte”, kazao je pukovnik.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar