Vesti
10.10.2023. 16:50
Beta

Saopštenje sindikata

Prosvetari odustali od štrajka

škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Četiri reprezentativna sindikata u prosveti saopštila su da odustaju od štrajka najavljenog za 16. oktobar pošto su prihvatili predlog Protokola koji je predložila Vlada Srbije a koji po navodima medija predviđa povećanje plate zaposlenima u prosveti za 10 odsto od januara 2024. godine.

Sindikati su u saopštenju naveli da su taj dokument prihvatili "nakon konsultacija sa odborima i članstvom" i pozvali Vladu da ih obavesti o "terminu potpisivanja" Protokola. 

"Navedeno u Protokolu mora biti i realizovano u definisanim rokovima. Očekujemo zajedničke aktivnosti, kako bi potpisano bilo i sprovedeno u sistemu obrazovanja u cilju poboljšanja položaja svih zaposlenih u prosveti a za dobrobit društva u celini", naveli su iz sindikata. 

U predlogu protokola koji su sindikati dobili od vlade konstatuje se da je januaru ove godine zaposlenima u prosveti plata povećana za 12,5 odsto, da su prošlog meseca primanja prosvetnih rdnika vanredno uvećana za 5,5 procenata, i da je na taj način početna plata nastavnika došla do 78.801 dinara.

"Zahvaljujući ovim povećanjima, prosečna neto plata isplaćena zaposlenima u prosveti u 2023. godini sa sedmim stepenom stručne spreme veća je od prosečne plate u Republici Srbiji", napominje se u vladinom predlogu.

Saopštenje da odustaju od štrajka su potpisali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije.  

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deca ne žele da rade u prosveti, kažu iz Unije sindikata prosvetnih radnika
škola, nastavnica

Upis u srednje škole

03.07.2023. 12:16

Deca ne žele da rade u prosveti, kažu iz Unije sindikata prosvetnih radnika

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da su, posle prvog kruga upisa na fakultete, nastavnički smerovi i ove godine nepopunjeni, te ocenila da je za to uzork i loš materijalni položaj prosvetara .
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve