PROTEST 1 OD 5 MILIONA: Saopšten “pregovarački tim” za dijalog sa vlastima

PROTEST 1 OD 5 MILIONA: Saopšten “pregovarački tim” za dijalog sa vlastima

TANJUG


Građanski protest protiv vlasti “Jedan od pet miliona – Svi kao jedan” počeo je oko 18 časova kod Terazijske česme u Beogradu. Saopšten je pregovarački tim za tri ključne tačke dijaloga između vlasti i predstavnika protesta. Kolona je nakon govora glumca i funkcionera Branislava Lečića stigla ispred RTS.

A girl blows a whistle during a protest march against President Aleksandar Vucic in Belgrade, Serbia, Saturday, April 20, 2019. Thousands of people have rallied in Serbia's capital for 20th week in a row against populist President Aleksandar Vucic and his government. (AP Photo/Darko Vojinovic)

(AP Photo/Darko Vojinovic)

Potpisnici sporazuma sa narodom su izašli sa predlogom formiranja tima stručnjaka, vanstranačkih ličnosti, koje su spremne da svojim znanjem, iskustvom, ekspertizom i imenom i prezimenom, iznesu plan za tri najvažnije teme koje su, kako su rekli, osnovna poluga “Vučićeve diktature” i krize u kojoj se Srbija nalazi:

1) zarobljeni mediji

2) teška zloupotreba Regulatornog tela za elektronske medije (REM)

3) neregularni izbori koji se, kako navode, baziraju na kupovini glasova, ucenama i primeni sile na građane Srbije.

Okupljenima se obratio i glumac i funkcioner DS Branislav Lečić.

“Te tri tačke su ključne i mi smo rekli da imamo naše za tu vrstu pregovora. Jesi li rekao da postoji dijalog i da želiš da neistomišljenici uđu u dijalog. Evo ti prilike bez ultimatuma! Kandidujemo ljude stručne i sposobne da vode dijalog i da urede ove tri tačke”, rekao je Lečić.

On je naveo da su odabrali pregovarački tim koji čine profesor FPN Čedomir Čupić, profesorka FPN Snježana Milivojević, profesor FPN Dušan Vučićević, dr Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović, Zoran Gavrilović ispred BIRODI-ja.

NUNS i Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija će, takođe, učestvovati u dijalogu.

AP Photo/Darko Vojinovic

AP Photo/Darko Vojinovic

Lekić se osvrnuo na jučerašnji govor šefa diplomatije Ivice Dačića koji je na skupu “Budućnost Srbija” pitao da li je Čorba pevao pesmu  “Ostani đubre do kraja”, jer odgovara opoziciji, Lečić je naveo da će Dačiću ta đubrad biti ispod prozora.

Uvek je bilo laži i bilo je istine, a rekao sam vam sa ove česme, da će istina pobediti, samo treba da izdržimo, da trajemo i nenasilnim metodama ćemo pobediti – budite sigurni, počeli su da pucaju malo po malo, curi im to zlo, dodao je.

“Niko ne sme da mrzi onoga ko je zbog sendviča došao. Ne radite to. Potcenjivanje i ponižavanje naroda treba da ide od onih koji treba da odu, ali ne od nas. Mi moramo da razumemo naš narod, da podržimo ono što valja, a oni će se sami postideti i već se stide”, rekao je Lečić okupljenima.

Foto: Savez za Srbiju

Foto: Savez za Srbiju

Lečić je naveo da je Vučić, poput kolege Čaušeskua, okrenuo komšiju na komšiju. “Naša zemlja se nalazi u dubokoj političkoj krizi, i za to je odgovoran Vučić”.

Nastavljamo protest i taj protest će trajati, odgovorno vam tvrdim, sve do pobede, istakao je. “Uporno dolazite dok ova subota ne postane jedna jedina subota za sva vremena. Naša subota će pobediti, ja ti to kažem, Aleksandre Vučiću”, poručio je predsedniku Srbije.

AP Photo/Darko Vojinovic

AP Photo/Darko Vojinovic

Podsetimo, na prethodnom protestu 13. aprila u Beogradu zatraženo je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar