Vesti
20.12.2023. 21:16
R. E.

"Srbija protiv nasilja"

Održan treći protest ispred sedišta RIK-a

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Treći dan u nizu održan je protest građana na poziv liste "Srbija protiv nasilja" ispred sedišta RIK-a.

Protest je počeo oko 18 časova ispred zgrade Republičke izborne komisije i završen je nešto posle 20 sati.

Okupljenima se obratio Miroslav Aleksić, koji je rekao da će njihovi pravnici koji se nalaze u telima za sprovođenje izbora, pre svega u RIK-u, tražiti poništavanje izbora na svim nivoima.

1
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

"Najmasovnije malverzacije su se dešavale u Beogradu, ali i u ostalim mestima širom Srbije", rekao je Aleksić.

Aktivisti su na protestu zatražili od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da otvori biračke spiskove, kako bi se uklonili, kako su istakli, "fantomski birači".

Poručili su da je rok za odgovor ponedeljak u 12 sati, i najavili da će, ukoliko odgovor do tada ne stigne, biti blokirane dve tačke u Beogradu od 12 do 18 časova, ne otkrivajući detalje tog plana.

Saobraćaj u Ulici kralja Milana bio je blokiran skoro dva časa a tokom protesta, okupljeni su u jednom trenutku jajima gađali zgradu u kojoj je sedište RIK-a.

Skup je protekao bez većih incidenata, a građani koji protestuju zbog navodne izborne krađe uzvikivali su "lopovi", "mafija" i nosili parole kojima se ukazuje na izbornu krađu.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Marinika Tepić, jedna od nosilaca liste "Srbija protiv nasilja" rekla je da se oseća dobro i da nastavlja štrajk glađu koji je počela u ponedeljak na prvom protestu.

Iz koalicije "Srbije protiv nasilja" su ranije najavili da će upotrebiti sva zakonska sredstva za poništenje parlamentarnih i lokalnih izbora u Beogradu, jer, kako tvrde, imaju dokaze o izbornoj krađi, koje su dostavili Republičkoj i Gradskoj izbornoj komisiji, a obratiće se i Ustavnom sudu.

Novi protestni skup ispred RIK-a najavljen je za četvrtak u 18 sati.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Spremni smo da posredujemo između vladajuće stranke i opozicije u Beogradu"
1

Viola fon Kramon

19.12.2023. 14:34

"Spremni smo da posredujemo između vladajuće stranke i opozicije u Beogradu"

Poslanici Evropskog parlamenta su spremni da budu posrednici između vladajuće stranke i opozicije u Beogradu, kako bi se osigurao miran i demokratski dijalog i smanjile tenzije nakon izbora u Srbiji, poručila je poslanica EP Viola fon Kramon.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve