Vesti
06.06.2019. 12:31
N1

PROTEST PROFESORA: U Prvoj beogradskoj gimnaziji ukinuto društveno odeljenje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zaposleni u Prvoj beogradskoj gimnaziji nezadovoljni su što im je ukinuto odeljenje društvenog smera, a uveden računarski. Ukoliko Ministarstvo prosvete ne odluči da vrati to odeljenje, kažu, stupiće u štrajk. Predsednica sindikata škole Milka Kućerović je istakla za N1 da ih Ministarstvo nije obavestilo o promeni.

U Prvoj beogradskoj gimnaziji ukinuto je odeljenje “društvenjaka” i umesto toga uvodi se računarski smer. Zaposleni u školi tvrde da će to dovesti do potpunog ukidanja tog smera.

“Nastavničko veće Prve beogradske gimnazije donelo je u decembru odluku o upisu učenika u prvi razred za školsku 2019/2020. godinu. Odluka je bila da smo želili da upišemo tri odeljenja društveno-jezičkog smera, pet odeljenje prirodno-matematičkog smera i jedno informatičko odeljenje, koje se tretira kao odeljenje sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Niko od nas nije proveravao odluku o upisu, kada je objavljeno, koleginica je slučajno videla da je nama smanjeno jedno odeljenje jezičkog smera, a povećano jedno informatičkog smera”, kazala je Kućerović u Novom danu na N1.

Ona je naglasila da ih Ministarstvo prosvete nije obavestilo o tome. Dodaje da se za više od 30 godina, koliko ona radi u školi, nije desilo da se preinači odluka Nastavničkog veća.

“Nas zanima kako je došlo do toga da se preinači odluka Nastavničkog veća, ko je to uradio, kad su planirali da nas obaveste, jer smo mi to sasvim slučajno saznali”, upitala je Kućerović.

U toj školi je juče održan štrajk upozorenja, prvi časovi u obe smene nisu održani. Kućerovićeva je najavila štrajk nastavnika uz minimum proces, ukoliko ne dobiju nikakav odgovor iz Ministarstva.

Predsednica sindikata Prve beogradske gimnazije kaže i da nastavnici strahuju da će se broj društvenih smerova smanjivati i dalje.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, je u Novom danu rekao da je o promeni o upisu nastavnike gimanzije trebalo da obavesti direktor, a ne Ministarstvo.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve