Vesti
10.03.2023. 20:25
Beta

Beograd i Niš

Održan protest podrške smenjenim tužiteljkama

1
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

Protest zbog smenjivanja dve tužiteljke koje su radile na slučaju zloupotreba u EPS-u završen je ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu, gde su okupljeni uz zvižduke zatražili ostavku republičke tužiteljke Zagorke Dolovac.

Okupljanje je počelo ispred zgrade Vlade Srbije gde je ponovo tražena smena višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić, kao i vraćanje smenjenih tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović na stara radna mesta u Višem javnom tužilaštvu (VJT).

Učesnici su blokirali raskrsnicu ulica Nemanjine i Kneza Miloša, a nosili su transparente "Stop korupciji", "Pravda pravdi", "Podrška tužiteljkama", "Dole Zagorka Dolovac", zastave Srbije i natpise kojima je za to što se desilo tužiteljkama optužena vlast.

Sa protesta u organizaciji grupe advokata građani su pozvani da sledeće nedelje, od ponedeljka do petka od 10.00 do 10.30 časova "zaustave Srbiju", odnosno da prekinu rad i sve aktivnosti na pola sata.

Govornici su kritikovali nadležne pravosudne institucije, jer nisu reagovale na njihove zahteve i najavili da od njih neće odustati, a pozvali su građane da im se pridruže.

Kritikovali su i predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog nedavne izjave da se protiv Stefanovića vodi "politička hajka", te istakli da skup nije politički.

Jedan od organizatora protesta, advokat Čedomir Kokanović rekao je da će, ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, idući protest biti blokada mosta Gazela.

Na skupu je pročitano pismo tužiteljki Savović i Paunović koje su okupljenima zahvalile na podršci, kako su napisale, "u ime mladosti koja dolazi".

Istakle su i da veruju u poštovanje zakona i nepristrasnost.

"Ne damo samostalnost, ne damo naš integritet i tačka", navele su u pismu koje je pročitala Sofija Mandić.

Podršku smenjenim tužiteljkama pružili su i građani Niša. Stotinak Nišlija okupilo se na platou ispred Narodnog pzorišta u tom gradu, među kojima je najmanje bilo advokata i zaposlenih u pravosuđu i tužilaštvu.

Advokat Vladan Mančić kazao je da među zaposlenima u državnim institucijama i u pravosuđu i tužilaštvu "vlada strah", te ocenio da je to razlog što je mali broj njih na skupu.

"Pravo osveženje je ovo što se desilo sa Savović i Paunović, koje su digle glas i iznele u javnost ono što im se dešavalo", rekao je Mančić na skupu u Nišu.

Prema njegovim rečima, nažalost pravosuđe i sve ostale institucije u društvu srušene su "do temelja".

Prvi protest zbog smenjivanja tužiteljki Savović i Paunović organizovan je 2. marta u centru Beograda, pod nazivom "Ne damo naše Laure", tako nazvan po nekadašnjoj uspešnoj antikorupcionoj tužiteljki Rumunije Lauri Kovesi.

Tada je zatražena smena Dolovac, višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić, kao i vraćanje smenjenih tužiteljki Savović i Paunović na stara radna mesta u VJT.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Suzavac, šok bombe i vodeni topovi na ulicama Izraela
1

Protest

01.03.2023. 20:10

Suzavac, šok bombe i vodeni topovi na ulicama Izraela

Protesti protiv nove izraelske vlade koji traju nedeljama prvi put su prerasli u nasilje kada je policija suzavcem, šok bombama i vodenim topovima rasterivala demonstrante koji su blokirali autoput u Tel Avivu.
Close
Vremenska prognoza
mist
15°C
08.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve