Vesti
11.08.2023. 22:40
Beta/R. E.

Građani na ulicama

Protesti "Srbija protiv nasilja" u Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Čačku i Jagodini

1
Izvor: BETAPHOTO / SASA DJORDJEVIC

Građani nekoliko gradova i predstavnici dela opozicije održali su nove proteste protiv nasilja.

Na ulice su u petak uveče ponovo izašli na ulice stanovnici Novog Sada, Niša, Šapca, Čačka i Jagodine. 

Građanima Niša se obećavaju avioni i leteći kamioni, a u gradu nema ni dečijih igrališta, izjavila je građanska aktivistkinja Danijela Vujošević na devetom protestu "Niš protiv nasilja" čija je tema bila "Niško zlatno doba".

"Podaci govore da više od 75 odsto građana Niša nema atmosfersku kanalizaciju, a okolna sela nemaju ni vodu ni kanalizaciju. Budžet grada po glavi stanovnika je među najmanjim u Srbiji, ali zato Niš ima najviše rupa na ulicama po glavi stanovnika. Tako izgleda 'Niško zlatno doba", rekla je Vujošević na protestu ispred Gradske kuće.

Ona je kazala da za razliku od Beograda gde deca dobijaju sve udžbenike besplatno, i Novog Sada i Kragujevca gde su neki udžbenici besplatni, deca u Nišu nemaju besplatne udžbenike.

"Plate u Nišu i na jugu Srbije nisu iste kao u Beogradu. Prosečan Nišlija nema platu prosečnog građanina Srbije, a pri tome je inflacija u junu bila 13,7 odsto, a poređenja radi u Ukrajini je bila 12,8 odsto. Mleko je poskupelo za 75 odsto, ulje za 50 odsto, jaja za 70 odsto", rekla je Vujošević.

Ona je pročitala zahteve protesta "Srbija protiv nasilja" i istakla da su se građani Niša okupili i kako bi podržali proteste u Bačkoj Palanci i zahteve njenih stanovnika koji traže krivičnu odgovornost za rukovodstvo opštine zbog smrti dečaka (13) od strujnog udara koji su izazvali kablovi pod naponom koji su ležali na zemlji ispred njegove kuće danima nakon nevremena koje ih je oborilo, a da nadležne službe uprkos brojnim pozivima nisu reagovale.

Na osmom protestu protiv nasilja u Čačku, na kome je bilo desetak ljudi, ponovo su zatražene ostavke rukovodstva REM-a, RTS-a, ministra policije Bratislava Gašića, direkora BIA Aleksandra Vulina i ukidanje frekvencija televizijama Pink i Hepi.

Voditelj protesta i pesnik Jevđenije Julijan Dimitrijević izveo je performans pod nazivom "Galerija nasilja" kojim je hteo da prikaže da aktuelana vlast nameće nasilje kao normalnu pojavu.

On je na žici, koju je razapeo između dve ulične svetiljke, okačio fotografije na kojima su prikazani različiti vidovi nasilja kome su izloženi građani. 

Građani Novog Sada su na desetom protestu "Novi Sad protiv nasilja" ukazali na štetnost sprovođenja projekta "Novi Sad na vodi" i iskazali solidarnost sa građanima Bačke Palanke koji traže smenu opštinskog rukovodstva posle pogibije dečaka zbog neobezbeđenih strujnih kablova. 

Okupljanje je počelo kod zaštićenog stabla koprivića, koje je stradalo u olujnom nevremenu 21. jula u Novom Sadu, a predstavnik "Građanskog pokreta" Bravo Petar Holik pročitao je zahteve protesta.

Građani su se, zatim, uputili prema Skupštini grada da  bi se još jednom iskazao protest zbog usvajanja dokumenata za realizaciju projekta poznatog kao "Novi Sad na vodi".

Protest "Jagodina protiv nasilja" počeo je u 19 sati u centru grada, kod fontane. Okupljenim građanima, kao i tokom prethodnih, pročitani su zahtevi protesta, ali ovog puta i tekst umetnika Marka Šelića Marčela. Okupljeni su potom šetali ulicom Kneza Lazara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve