“PROTIVIM SE PROMENI GRANICA” Mesić: Srbiji će biti teško da donese brzu odluku

“PROTIVIM SE PROMENI GRANICA” Mesić: Srbiji će biti teško da donese brzu odluku

EPA/VALDRIN XHEMAJ


Protiviti se glasovima koji su za razmenu teritorija između Kosova i Srbije i ono što bi trebalo uskoro da bude urađeno je otvaranje granica za građane Kosova, rekao je bivši hrvatski predsednik Sjepan Mesić, koji je neotvaranje pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom ocenio kao lošu odluku EU, piše Gazeta Ekspres, prenosi Kosovo online.

Bivši šef hrvatske države kaže da bi dijalog između Kosova i Srbije trebalo da bude nastavljen, ali je pesimističan da će Srbija doneti bilo kakvu brzu odluku o priznavanju Kosova.

Shutterstock

Shutterstock

“Uvek sam bio protiv promene granica, moramo otvarati granice i sarađivati, a ne menjati teritorije”, precirao je Mesić.

On poziva Evropsku uniju da otvori granice za građane Kosova da putuju i dele svoje ideje i kapital.

“Ovaj dijalog se mora odvijati jer su to susedne zemlje. Zbog unutrašnjih pitanja, Srbiji će biti teško da donese brzu odluku o priznavanju Kosova. Ono što treba učiniti brzo je otvoriti granice građanima Kosova, putovati, razmenjivati svoje ideje i kapital i izgledati kao evropske granice”, tvrdi Mesić.

Povezane vesti – “NAPRAVILI SU VELIKU GREŠKU” Haradinaj: I Čitaku je bila za podelu Kosova

U međuvremenu, o odluci EU da ne otvara pregovore o Albaniji i Severnoj Makedoniji, Mesić je za Kosova Press rekao da je to loša i štetna odluka za region.

“Mislim da je ovo loša odluka EU, jer samo ujedinjena Evropa može biti ozbiljan faktor u svetu … Da bi Evropa bila takav faktor u svetu, jugoistočna Evropa mora da uđe što pre u EU“, kaže on.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar