Vesti
01.04.2019. 19:09
R.E.

Prva žena predsednica Slovačke: Ne bojim se da preispitam svoje vrednosti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pre samo dva meseca je bila "nepoznata devojka" sa neiskusnim timom i malo šansi. Ankete su joj prognozirale devet odsto glasova na predsedničkim izborima, a postala je nova predsednica Slovačke. Zuzana Čaputova osvojila je 40,6 odsto glasova birača i za mnoge postala uzdanica koja će iz korena promeniti sistem i poraziti rastuću populističku politiku u Evropi.
Kaputova je advokatica, antikorupcionaška aktivistkinja, bez političkog iskustva koja je postala poznata po slučaju protiv ilegalne deponije koji je trajao 14 godina.
- Ne bojim se da preispitam svoje vrednosti - istakla je Čaputova za Foreign policy.
Nova predsednica je inače članica liberalne stranke Napredna Slovačka, koja nema nijedno mesto u parlamentu. U zemlji u kojoj istospolni brakovi i usvajanje dece u takvim zajednicama nisu zakonski, njeni liberalni stavovi promovišu prava LGBT zajednice. Rođena je u Bratislavi, u Pezinoku na koje je usmerila prve društveno-političke ciljeve. Borila se za zaštitu okoline u rodnom gradu i za to je bila nagrađena "Goldman Environmental" nagradom. Funkciju će preuzeti 15. juna ove godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
14°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve