Vesti
29.08.2021. 16:05
R.E.

Himna na prvom času

Prvi put u istoriji Srbije: "Bože pravde" u svim školama 1. septembra

škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Školska godina će početi 1. septembra u svim školama intoniranjem ili izvođenjem državne himne "Bože pravde", prvi put u istoriji, najavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i prvi potpredsednik Vlade Srbiije Branko Ružić.

On je u intervjuu za "Novosti" rekao da je važno da kao građani poštujemo svoju zastavu, grb i himnu i time na najlepši mogući način čuvamo svoj identitet, a naglasio je i da bi svi koji sede u Kriznom štabu voleli da deca sve vreme pohađaju nastavu neposrednim putem, u svojim školama, a ne pred televizorom, odnosno računarom.

Ministar je poručio da to što deo javnosti izražava bojazan o eventualnom riziku po sveobuhvatno zdravlje nacije ne treba da se doživljava automatski kao neprijateljski gest, već kao deo iznalaženja najboljeg rešenja, ali da je prioritetno da saslušamo zdravstvenu struku, kao najrelevantniju u borbi protiv virusa.

On je saopštio da će ministarstvo pratiti situaciju i odluke prilagođavati prema potrebama, a da je, da bi se izbeglo pogoršanje situacije, važno da se pre svega striktno poštuju epidemiološke mere, ali i da se vakcinišu svi koji to do sada nisu učinili, pošto je vakcina civilizacijska tekovina i jedini način da ovo sve prebrodimo.

Ministar je pojasnio model održavanja nastave koji podrazumeva tri zone - zelenu, žutu i crvenu, i rekao da je za njegovo sprovođenje ,odnosno za tačno određivanje kada neka škola iz jedne zone prelazi u drugu, odgovoran posebno formiran stručni tim sastavljen od predstavnika "Batuta" i Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, koji se već duže vreme bavi koordiniranjem i praćenjem situacije u školama širom Srbije.

"Oni će sa sada imati novi zadatak, sagledavanje nekoliko kriterijuma, kao što su broj zaraženih, broj vakcinisanih, procenat pozitivno testiranih, kao i u kojoj meri se škola pridržava mera za sprečavanje rizika od virusa, što će opredeljivati koja lokalna samouprava će pripasti kojoj zoni, i o tome ne treba da razmišljaju roditelji, već da prate informacije koje će škole davati petkom u slučaju da dođe do promene modela", objasnio je Ružić.

Ministar je naveo da je prva odluka stručnog tima da svi krenu na neposrednu nastavu, osim srednjih škola u 15 opština i gradova koji će biti u kombinovanom modelu, i srednjih škola u Tutinu, gde će se izvoditi onlajn nastava.

Ružić je precizirao da će se u prvoj sedmici septembra primenjivati kombinovani model u Novom Pazaru, Preševu, Kladovu, Petrovcu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Rekovcu, Ćupriji i Bojniku.

On je govorio i o rezultatima onlajn nastave, koja je bila okosnica nastavnog procesa godinu i po dana, i rekao da smatra da su svi dali maksimum da obrazovanje bude kvalitetno i dostupno svakom detetu u Srbiji i da nikako ne može da se složi sa nekim subjektivnim ocenama da je godina prošla uzaludno, a posebno ni da je generacija upropašćena.

"Onlajn nastava je bila i ostaje najbolja opcija za sve, u situaciji kada je zdravlje stanovništva prioritet, a pritom ugroženo", naglasio je Ružić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi Sad: Besplatni udžbenici za prvake
škola, knjige, udžbenici

Dobra vest

17.08.2021. 23:30

Novi Sad: Besplatni udžbenici za prvake

Predstavnici 12 izdavačkih kuća i 35 novosadskih osnovnih škola, potpisali su Ugovor o nabavci besplatnih udžbenika za učenike prvih razreda osnovnih škola, za čiju nabavku je Grad Novi Sad obezbedio 27.160.000 dinara, objavljeno je na sajtu Novog Sada.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve