PRVI SRPSKI RESPIRATOR: Sledi sertifikacija, pa proizvodnja

PRVI SRPSKI RESPIRATOR: Sledi sertifikacija, pa proizvodnja


Institut “Mihajlo Pupin” i kompanija SmartResearch proizveli su prvi srpski respirator, aparat koji pomaže pacijentima kada pluća ne mogu da obavljaju funkciju.

Reč je o pet prototipova, koji treba da se sertifikuju pa tek onda da krene proizvodnja.

Tokom epidemije virusa korona respirator je najtraženiji medicinski aparat na svetskom tržištu.

Prvi srpski respirator napravljen je u rekordnom roku, za mesec dana, a projekat je podržao Fond za inovacionu delatnost sa 5,54 miliona dinara preko javnog poziva.

Pročitajte j0š: U Srbiji 67 novoobelelih

Prezentaciji srpskog uređaja za mehaničku ventilaciju u Institutu “Mihajlo Pupin” prisustvovao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je rekao da je ovo pobeda srpske pameti i srpskog inženjerstva.

On je naglasio da su srpski inženjeri uspeli da naprave ono što je do sada bilo moguće jedino kupiti u inostranstvu.

“Uspeli su da naprave dva modela uz malo sredstava koje su dobili kao podršku od Vlade Srbije. Oni su dokazali da Srbija zaslužno nosi naziv inovacionog lidera u srednjoj i južnoj Evropi”, rekao je Popović.

Proizvedeni respiratori namenjeni su, pre svega, srpskom zdravstvenom sistemu, ali bi proizvodnja mogla da ima i izvozni potencijal u region, jer u ovom delu Evrope niko nema razvijenu tu tehnologiju.

“Budućnost Srbije je u inovacijama i novim tehnologijama. Naši inženjeri su među najboljima u svetu”, rekao je Popović.

Direktorka Instituta Mihajlo Pupin Sanja Vraneš kaže da je ponosna na inženjere Instituta koji su u kratkom roku uspeli da naprave respirator.

Kaže da je taj Institut uvek radio u kritičnim momentima projekte od nacionalnog značaja za vojsku, policiju, a prvi put rade u medicinskom domenu.

“Ubuduće ukoliko bude epidemija bićemo pokriveni domaćom pameću ne samo testovima i maskama, već i respiratorima”, naglasila je ona.

EPA-EFE/Peter Foley

EPA-EFE/Peter Foley

Ideja o proizvodnji respiratora je došla od inženjera elektrotehnike Ognjena Ristića, koji je na početku epidemije video da je na svetskom tržištu nemoguće bilo nabaviti respiratore.

“Mi smo humano društvo i svako mora da ima priliku da se bori. Respirator je krajnja mera pomoći kada pluća više ne mogu da obavljaju funkciju”, rekao je on.

Kaže da srpski respirator urađen po svim svetskim, modernim principima i da podržava režime invazivne i neinvazivne ventilacije.

Za srpski respirator predstoji sertifikacija u Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) da bi mogao da se koristi u bolnicama.

Inženjer Instituta “Mihajlo Pupin” Vladimir Nešić kaže da su aparati i za to spremni.

“Napravili smo uređaj koji može da stane rame uz rame vodećim svetskim brendovima. Otvaramo vrata novoj privrednoj grani, to je proizvoidnja medicinske opreme”, naveo je on.

Suosnivač firme SmartResearch Marko Panić kaže da sa Institutom Mihajlo Pupin sarađuju već dve godine, a da se njegova kompanija inače bavi proizvodnjom i razvojem biohemijskih uređaja za laboratorije.

To preduzeće je i apliciralo kod Fonda za inovacione delatnosti za razvoj srpskog respiratora i dobili su 5,54 miliona dinara za razvoj pet protipova uređaja za automatsku mehaničku ventilacijupozitivnim pritiskom.

Fond za inovacione delatnosti odbrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovacionih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane virusom kotrona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar