Vesti
18.12.2019. 13:58
R. E. / Vijesti

"PRVO 1918. NIJE NI POSTOJALA SPC" Đukanović: Tada postoji CPC

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je u parlamentu da on nije predložio Predlog zakona o slobodi veroispovesti, pa ga neće ni povlačiti kako mu je sugerisano iz opozicije.

"To pitanje je na dnevnom redu ne mojim predlogom i zato ne može biti ni povučeno mojom voljom kako mi se ovde sugeriše", rekao je Đukanović u Skupštini gde se raspravljalo o ombudsmanu kojeg je predložio Đukanović, pišu Vijesti.

On je rekao da ideja obnove Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) ima puno istorijsko utemeljenje ali to nije predmet zakona, njime se ne obnavlja CPC već se definišu druga pitanja i pravno uređuje status verskih zajednica.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

"Saopštena je apsolutna neistina da se tim zakonom otima imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) stečena do 1918.  Prvo 1918. nije ni postojala SPC, tada postoji CPC. U pravnom sistemu Crne Gore 1918. godine ne postoji akt kojim je drugačije definisana imovina crkve nego kao državna data na upotrebu crkve i precizno se predviđa da je niko ne može da je proda bez saglasnosti države", rekao je Đukanović.

Povezane vesti - "VODILA JE TAJ NAROD" Irinej: Mitropolija je stvorila Crnu Goru, a ne obratno

On je poručio da se mora videti kako je ta državna imovina prešla u ruke crkve.

"To jeste deo odgovornosti drugih državnih organa i krivična odgovornost ljudi koji tamo rade. Plašim se da se ne može svesti na to. Plašim se da je to manji deo problema, veći deo problema je iz nevremena 1918. Kome smeta da se kroz zakon i redovan postupak pred sudovima dokaže šta je čije? To smeta onome ko zna da nije njegovo i želi da zadrži ono što je nezakonito prisvojio", naveo je Đukanović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

On je odgovorio i na kritike otkud mu pravo da se bavim ovim pitanjima.

"Pravo mi pripada kao i svakom od vas, kao delu vlasti, jer bez obzira što emitentni predstavnici SPC tvrde da je SPC stvorila Crnu Goru, pa bi ona po tom osnovo imala pravo da odlučuje o tome, uprkos tome mi smo predstavnici naroda i mi o tome odlučujemo. Nemam nameru da bilo kome to objašnjavam i da se pred bilo kim povlačim", poručio je Đukanović.

On se  nije složio sa ocenama da je Crna Gora spržena i privatna država, tvrdeći da je "privatna država"  krilatica nastala uoči referneduma.

"Da li sam ja gospodar života i smrti? Ne iznenađujem se takvim ocenama. Verujem da živimo u državi i društvu u kojima nema gospodara života i smrti. Da li su Srbi diskriminisani? O tome najbolje svedoči statistika – '91 ih je bilo devet odsto, a sada 28 odsto. U uslovima diskriminacije broj Srba je porastao", kazao je Đukanović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve