Vesti
28.12.2022. 22:00
R. E. / RTS

Od novembra

Za putovanje u EU Srbi će popunjavati onlajn zahtev i plaćati sedam evra

pasoš
Izvor: Shutterstock

Od novembra će važiti nova pravila za putovanja u Evropsku uniju za državljane 61 zemlje sa bezviznim režimom putovanja, među kojima je i Srbija.

Putnici iz tih zemalja će morati tri dana pre puta da popune onlajn zahtev i dobiju odobrenje za ulazak u Uniju, i uz to plate sedam evra, prenosi RTS.

Pol Anri Preset, šef delegacije EU u Srbiji za medije, informisanje i komunikaciju, ističe da taj sistem nije viza, i da će se zadržati sva prava što se tiče građana Srbije.

"Za kratak boravak mogu da uđu u zemlju članicu Evropske unije bez vize. Od novembra, srpski građani treba da se registruju preko interneta, to će koštati sedam evra, a biće besplatno za mlađe od 18 godina i starije od 70 godina", navodi Preset.

Formular će se popunjavati za prvi ulazak i važiće tri godine, što znači da za naredna putovanja u tom periodu neće biti potrebe da se ulazi u istu proceduru.

Direktor Jute Aleksandar Seničić kaže da će to biti vrlo slično PLF formularu za Grčku ili Tursku.

"Najosnovniji podaci, podaci o tome gde putujete, kada je prvi ulazak u zemlje EU, broj pasoša i na kraju plaća se isključivo onlajn kreditnom ili debitnom karticom", objašnjava Seničić.

U Delegaciji Evropske unije promenu ne vide kao nekakvu poruku Srbiji. Cilj je, kažu, da se poveća bezbednost i ubrza procedura prelaska granice.

"Sličan sistem postoji u SAD. Meni kao Francuzu ne treba viza, moram da prođem proceduru koja gotovo ništa ne košta, ali je važno da dam podatke. EU će uvesti sličan sistem za sve zemlje čijim građanima sada nije potrebna viza", navodi Preset.

Evropa je program "Etijas" napravila po uzoru na američki "Esta", gde ista procedura košta 21 dolar. Uz dobijenu dozvolu za putovanje, osim u zemlje Unije, moći će se i na Island, u Norvešku i Švajcarsku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najvredniji pasoši u 2022. godini: Evo na kom mestu je Srbija
pasoš, vize

Dve države dele 1. mesto

12.01.2022. 17:05

Najvredniji pasoši u 2022. godini: Evo na kom mestu je Srbija

Londonska firma "Henley & Partners“ redovno nadgleda i objavljuje koji pasoši su najbolji za putovanja. Njihov indeks pasoša je zasnovan na podacima Međunarodnog udruženja za vazdušni transport (IATA).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve