Vesti
26.02.2022. 10:30
R.E.

Černobilj u ruskim rukama

Radijacija u Černobilju je povišena, ali ne i u Srbiji

Černobilj
Izvor: Shutterstock

Vedrana Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije izjavila je da trenutno nema opasnosti od povećane radijacije u Srbiji.

Ona je to rekla nakon što je ukrajinski nuklearni inspektorat saopštio da je zabeležen viši nego uobičajen nivo gama radijacije u blizini Černobila, koji je zauzela ruska vojska.

Vuletićeva je za RTS kazala da se ne očekuje da radioaktivnost bude viša u narednim danima, ali da je Direktorat spreman u slučaju da se bilo šta dogodi.

"Podigli smo pripravnost i pomno pratimo šta se dešava sa nukelarnim elektranama u Ukrajini", naglasila je Vuletićeva.

Navela je da, prema zvaničnim podacima koje je Direktorat dobio, ukrajinski inspektorat jeste prijavio da je došlo do izmerenih povećanih nivoa zračenja u odnosu na prosečne vrednosti prošle godine.

"Nije došlo do katastofe, nije došlo ni do kakvih problema sa gorivom koje stoji tamo na lokaciji, nego je došlo do poremećaja površinskog sloja i podizanja kontaminiranih čestica koje postoje tu od 1986. godine u vazduh i tako je detektovano to povećano zračenje", objasnila je Vuletićeva.

Ukazala je da je to područje kontaminirano, da tamo ima cezijuma 137 još od černobiljske katastrofe, kao i da nije došlo do ispuštanja novih materija u životnu sredinu.

"U tom kontekstu možemo da razumemo ruski stav da nije došlo do novih ispuštanja radioaktivnosti u životnu sredinu, već ono što je već tu, to je samo podignuto u vazduh", naglasila je Vuletićeva.

Ona smatra da je to lokalizovano i ne očekuje da stigne do Srbije.

"Ne očekujemo da to stiže zato što je to kao prašina koja se podigne sa tla i nakon nekog vremena ona se opet nataloži", objasnila je Vuletićeva.

Ukrajinski inspektorat je pojačanu radijaciju pripisao, kako je navedeno, "poremećaju gornjeg sloja zemljišta, zbog teške vojne opreme u izolovanoj zoni i oslobađanju u vazduh kontaminirane radioaktivne prašine". Iz Rusije je to demantovano.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, nećemo uvesti sankcije Rusiji"
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

25.02.2022. 18:40

"Podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, nećemo uvesti sankcije Rusiji"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima povodom rata u Ukrajini i zaključcima sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. On je na samom početku obraćanja izjavio da su ovo za Srbiju teški dani iz mnogo razloga i da se susretao sa raznim pritiscima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve