RADIKALNO DRUGAČIJE: Peter Handke i rušenje stereotipa o Srbima

RADIKALNO DRUGAČIJE: Peter Handke i rušenje stereotipa o Srbima


Kritičkim jezikom, lišenim atributa i kitnjastih ulepšavanja, Peter Handke je zadužio svetsku književnost. Austrijski pisac i jedan od najčitanijih književnika nemačkog govornog područja dobio je Nobelovu nagradu za književnost, priznanje koje su pokušali da mu ospore zbog podrške Jugoslaviji i Slobodanu Miloševiću, dok se on branio da je podržao jedinstvo države, a ne jednog državnika.

Sav Handkeov književni opus pao je u senku putopisnog eseja iz 1996. pod nazivom “Jedno zimsko putovanje prema Dunavu, Savi, Moravi i Drini – ili pravda za Srbiju”, i još četiri knjige sličnog tonaliteta. Kao nijedan pisac dosad, Handke je zbog Srbije i Miloševića osporavan u međunarodnoj javnosti.

Podelio je svet na one koji misle da se jedna književna veličina ne meri političkim stavovima i na one koji veruju da su oni neumitni deo svega što pisac jeste i što je stvorio.

Da li onda “Handkea čoveka” treba odvojiti od “Handkea pisca”, da li su u pravu oni koji kažu da je Nobelova nagrada i sama dodela tog priznanja politički čin, I ako jeste tako, da li je time što je dobio nagradu, Handke konačno izvojevao “pravdu za Srbiju”, ili barem onaj njen deo koji uvažava sve žrtve krvavog rata, čitajte u novom broju Ekspresa koji je već od danas na kioscima.

Ekspres190

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar