Svet
21.11.2017. 16:09
R.E./Jutarnji list

RADIOAKTIVNI OBLAK PREKRIO NEBO EVROPE: Šest zemalja traži objašnjenje od Rusije, Moskva odgovara nema razloga za brigu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Opasan radioaktivni oblak prvi je detektovao francuski Institut za nuklearnu i radijacijsku bezbednost (IRSN), koji je prema njihovima informacijama stigao sa istoka, odnosno iz Rusije, preciznije sa južnog Urala

Više evropskih zemalja Nemačka, Francuska, Austrija, Italija, Rumunija, Poljska posle merenja količine radijacije u vazduhu digle su uzbunu zbog povećanje količine radioaktivnog elementa rutenija 106 (Ru-106) u vazduhu.

Opasan radioaktivni oblak prvi je detektovao francuski Institut za nuklearnu i radijacijsku bezbednost(IRSN), koji je prema njihovima informacijama stigao sa istoka, odnosno iz Rusije, preciznije sa južnog Urala.  ISRN ocenjuje da izvor zagađanje nije nuklearni reaktor, jer bi drugi radioaktivni elementi takođe bili pronađeni i zaključuje da se verovatno radi o otpatcima s neke instalacije povezane s cikusom nuklearnog goriva ili proizvodnjom radioaktivnih izvora.

https://youtu.be/6HNv-kDVfqU

Za sada se nagađa da je možda došlo do neke nepredviđene "situacije" na nekoj od tamošnjih farmaceutskih fabrika, jer se rutenij najviše koristi u medicini ili pak u fabrici "Majak" nedaleko Čeljabinske (što je verovatnije) gde se vrši prerada iskorištenog nuklearnog goriva. Ruska agencija "Rosatom" objavila je kako nije zabeležila povećanu količinu radioaktivnih materija u vazduhu na tom području.

Doduše, moskovski Komersant, navodi izjavu zamenika guvernera Čeljabinska Olega Klimova kako "se krivac za radijaciju u Evropi" ne nalazi na južnom Uralu. S druge strane, ruski ekolog Nadežda Kutepova, dopušta mogućnost da je do isticanja rutenija moglo doći prilikom ispitivanja u fabrici Majak.

S druge strane, Rosatom navodi kako je na području Čeljabinska zabeleženo povećanje rutenija u vazduhu, ali to područje se nalazi daleko od fabrike Majak. Istovremeno Greenpeace Russia zatražilo je od tamošnjeg državnog tužilaštva da proveri  da je li neko zataškao " ispuštanje rutenija" i zatražilo izvještaj o ekološkom stanju atmosfere oko Čeljabinska krajem septembra 2017 godine, kada se (navodni) eksces i dogodio.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve