Vesti
04.11.2019. 15:01
Tanjug

Radman: Zapadni Balkan jedan od prioriteta Hrvatskog predsedavanja EU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Jugoistok Evrope je jedan od prioriteta hrvatskog predsedavanja Evroskom unijom u prvoj polovini naredne godine, jer te zemje zaslužuju evropsku budućnost, izjavio je ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Hrvatska im, kazao je Grlić Radman, mora pružiti ruku, a podržavanje tog dela Evrope, našeg neposrednog susedstva, ujedno garantuje i bezbednost Hrvatske.

"Hrvatska od 1. januara je neutralna u smislu samog predsedavanja, što znači da je odgovorna za sve zemlje članice i da mora slušati šta te zemlje članice govore, mora voditi politiku konsenzusa. A jugoistok Evrope jeste jedan od prioriteta", kazao je Grlić Radman, ističući da je to "evropska tema".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

"Pa to je naše neposredno susedstvo. Sve te zemlje zaslužuju i evropsku budućnost i moramo pružiti ruku našim susedima, a podržavanje tog dela Evrope garantuje i našu sigurnost", rekao je ministar, prenela je Hina.

Na taj način on je odgovorio predsedničkom kandidatu Miroslavu Škori koji smatra da nije dobro da Hrvatska tokom predsedavanja Unijom u fokus stavlja Zapadi Balkan. Škoro je rekao da Hrvatska to predsedavanje trebalo da iskoristi za tu zemlju, a ne da joj u fokusu bede Zapadni Balkan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/DANIEL KASAP

Premijer Andrej Plenković je ranije danas rekao da je sastanak na vrhu između država članica EU i država jugoistoka Evrope, ili, kako je rekao, tehnički gledano Zapadnog Balkana, u Zagrebu dugo planiran i smišljen sastanak, ali da to ipak nije lako sve skupa prepoznati iz ugla nekoga ko je bio u diplomatskoj službi samo u Pečuju.

"Mi to gledamo na primer iz interesa šta Hrvatska može učiniti za Hrvate kao ravnopravan i konstitutivan narod u BiH, šta može učiniti kroz takav samit za prava Hrvata u Srbiji. Treba malo otvoriti horizonte, optike, pa onda davati komentare, ali nadoći će to", rekao je premijer.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Grlić Radman je objasnio da onaj ko se bavi Evropskom unijom i procesima koji se u njoj odvijaju treba da zna da u trenutku kada neka država preuzima predsedavanje ne može stavljati u fokus nekakve svoje partikularne interese, nego je u tom trenutku odgovorna za sve zemlje članice.

"Treba pokazati razumevanje i poznavati karakter i način funkcioniranja institucija EU", kazao je ministar i pozvao se na reči Plenkovića da nam je, na primer, susedna BiH jako važna zemlja zbog hrvatskog naroda koji je konstitutivan i ravnopavan narod u toj zemlji.

Podsetio je da je Zagreb od samog početka zagovarao otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali da nažalost nekoliko zemljama nije za to imalo sluha.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve