Vesti
03.08.2019. 11:40
Tanjug

RADOJIČIĆ: Uskoro novi sistem za sprečavanje posledica elementarnih nepogoda

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je da će uskoro biti gotov novi sistem koji će značajno sprečiti i smanjiti posledice elementarnih nepogoda.

Radojičić je za RTS objasnio da će na 316 lokacija biti postavljeni detektori koji će skupljati informacije i slati ih u Komandni centar u Tiršovoj 1, gde će se podaci analizirati i vraćati nazad u tih 316 lokacija sa kojih će stizati upozorenja ili obaveštenja.

Pročitajte još: Bivša pripadnica OVK pozvana u Hag

Upozorenja će, kako je rekao, biti u vidu sirena, ali i govornih poruka koje će upućivati ljude kako da reaguju.

"Ovo je jedan savremeni sistem koji funkcioniše u velikim svetskim gradovima kao što su Moskva ili Rim. Uspostavljanje takvog sistema je preporuka EU. Na ovaj način ćemo značajno sprečavati i smanjivati posledice elementarnih nepogoda i drugih opasnosti koje su, kako govori i situacija u svetu, verovatne", naglasio je Radojičić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On je ukazao na to da u poslednih 30 godina u ovoj oblasti u Beogradu ništa nije urađeno i da su građani izgubili poverenje u način na koji je to funkcionisalo.

"U novom sistemu imaćemo ljude koji će raditi 365 dana godišnje i slati poruke građanima, ali i medijima, pa će ljudi biti obaveštavati na vreme i na taj način će se sprečiti posledice", rekao je gradonačelnik Beograda.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On je naveo da u svetu postoji 15 do 16 vrsta opasnosti, a da su među najčešćima poplave, i najavio da će Beograd, koji je odgovoran za vodotoke drugog reda, i tu imati detektore koji će biti povezani sa ovim sistemom.

Vrednost projekta je ukupno 16 miliona evra, od čega će 12 miliona evra koštati lokacije i mreža koja će ih povezivati, a procenjuje se da će četiri milion biti uloženo u Komandni centar.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Gradonačenik je dodao da je projektna dokumentacija spremna, da će u septembru biti raspisan tender, a da će novi sistem zaštite od poplava i vanrednih situacija zaživeti u narednih godinu, godinu i po dana.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve