Vesti
04.04.2016. 09:44
ekspres

Raspisan tender za 25 odsto udela u Galenici

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 4. aprila - Ministarstvo privrede objavilo je danas tender za izbor strateškog partnera za Galeniku, koji bi dokapitalizacijom mogao da stekne udeo od 25 odsto u toj farmaceustkoj kompaniji. Jedan od uslova za potencijalnog strateškog partnera jeste da je to pravno lice, njegov kontrolni vlasnik, ili članovi konzorcijuma zajedno ostvarili poslovne prihode u prethodnoj finansijskoj godini u visini od najmanje 50 miliona evra, ili da su iskazali imovinu u iznosu ne manjem od 100 miliona evra. Od strateškog partnera se, takođe, očekuje da obezbedi najmanje pet stručnjaka koji ce upravljati Galenikom u periodu trajanja strateškog partnerstva, a koji imaju najmanje 10 godina radnog iskustva, od čega pet godina na rukovodećim mestima u farmaceutskim kompanijama. Takođe, navedeno je da ponuđeni iznos za dokapitalizaciju kojom se stiče 25 odsto akcijskog kapitala Galenike ne može biti manji od sedam miliona evra.Prijave za učešće na tenderu mogu da se podnesu do 4. maja, a zainteresovane kompanije dužne su da uplate depozit od 100.000 evra.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Trenutna vlasnička struktura beogradske kompanije je takva da država ima udeo od 70 odsto, Akcionarski fond ima odeo od 15 odsto, dok preostalih 15 odsto pripada drugim akcionarima.

Ministar privrede Željko Sertić nedavno je ukazao da se istovremeno s tenderom moraju rešavati nagomilani dugovi tog preduzeća iz prethodnog perioda.

Od oko 220 miliona dolara ukupnog duga, rekao je on, 50-ak miliona vezano je samo za banke sa kojima se teško pregovara, dok su ostatak obaveze Galenike prema državnim poveriocima."Dugovi su ozbiljno opterećenje. Mi smo razgovarali sa nekoliko zaintersovanih kompanija koje su postavljale određene druge uslove za regulisanje farmaceustkog tržišta", rekao je ministar dodajući da je to "kompleksna stvar koja ne zadire u klasičnu privatizaciju". To je, kako je rekao, delom i u nadležnosti Ministarstva zdravlja. "Razgovaramo sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, ali i privatizacionim savetnikom, a sva pitanja ćemo rešavati zajedno”, rekao je Sertić.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
08.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve