Vesti
22.08.2019. 13:28
R. E. / Tanjug

RASPUŠTENA SKUPŠTINA KOSOVA: Očekuje se da Tači što pre raspiše izbore

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predstavnici albanskih političkih partija zadovoljni su odlukom o raspuštnju kosovskog parlamenta i očekuju da predsednik Kosova Hašim Tači, što pre odredi datum održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Bivši premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ramuš Haradinaj, izjavio je po završetku vanredne sednice da su sada na potezu građani koji će reći, kako je rekao, "ko će ubuduće voditi zemlju".

Smatra da je ovakvom odlukom, tzv. Kosovo pokazalo političku zrelost, prenela je prištinska Koha.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Haradinajeva ABK je jedina za sada potpisala predizborni koalicioni sporazum sa SDP Špenda Ahmetija, otvoreni su, kaže, da im se priključe i Alijansa za novo Kosovo, Bedžeta Pacolija, i NISMA, Fatmira Ljimaja.

Ocenio je da je danas na tzv. Kosovu "pobedila demokratija", a građanima je poručio da se na izborima fokusiraju na ono što će im stranke ponuditi.

Šef poslaničke grupe Haradinajeve ABK, Ahmet Isufi, nakon glasanja za raspuštanje kosovske skupštine, rekao je da je bivša vlada branila "teritorijalni integritet i suverenitet zemlje".

Podsetio je da je bivša vlada u svom mandatu odlučila o nametanju 100 odsto uvećane takse za proizvode iz Srbije i BiH, zatim da je donela zakone o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. Vojsku, kao i da je u vreme njihovog mandata donet zakona o žrtva tzv. seksualnog nasilja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Smatra da tako važne zakone nijedna vlada nije donela tokom proteklih 20 godina, prenela je Koha.

Isufi je rekao da će dijalog sa Beogradom ubuduće voditi nova kosovska vlada, koja će, kako je rekao, građanima morati da garantuje da se Brisel neće mešati u "unutrašnja kosovska pitanaja". Ponovio je da će za uspeh dijaloga sa Beogradom biti neophodno, kako je rekao, "međusobno priznavanje dveju država".

Predsednik opozicionog Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, cenio je da je današnji dan najradosniji za sve građane Kosova. On je kritikovao bivšu vladu premijera Haradinaja, podsetivši da je njegov kabinet izuzetnom brzinom povećao javni dug I budžetski deficit.

Kurti je rekao da njegov pokret nije protiv dijaloga sa Beogradom, ali uz poštovanje određenih principa. Za trenutnu situaciju na tzv. Kosovu okrivio je DPK, Kadri Veseljija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Prema njegovim rečima, Specijalni sud za zločine tzv. OVK je formiran nepošteno i da o tome mora da postoji dogovor institucija. Ako dođu na vlast, Kurti je rekao da će se zalagati protiv korupcije, ali i protiv zločina počinjenih u miru i onih koje su, kako tvrdi, počinili Srbi.

Šef poslaničke grupe DSK, Avdulah Hoti, zatražio je od predsednika Hašima Tačija da što pre odredi datum izbora.

"Očekujem da će predsednik pokrenuti to pitanje i odrediti datum izbora", rekao je Hoti za KTV.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve