Vesti
27.05.2019. 14:02
Đoko Kesić

Rat u BiH nije prestao

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rat u Bosni i Hercegovini opet se rasplamsava. On je beskrupulozan sa ozbiljnim i dalekosežnim poslodicama. Taj rat, kao i onaj koji je završen u Dejtonu, je u suštini građansko - verski. Na svu sreću ne čuju se topovi, ali je jednako opasan, prljav i za poznatu politiku efikasan.

Reč je o upotrebi migranata u Sansko - unskom kantonu, po receptu  politike Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića. Nesrećnici koji su pobegli od rata iz Sirije, Avganistana, Iraka.. sad će biti naseljeni na prostor od Bihaća prema Petrovcu i Drvaru, i to na žemljište koje katastarski pripada proteranim Srbima, koji su ga prisilno napustili u poslednjem ratu. Na ovaj način SDA osvaja prostor koji u ratu nije uspela.

Niko nije ozbljno shvatao Milorada Dodika, tada predsednika Republike Srpske, koji je jednom prilikom prošle godine izjavio da "vlasti u Sarajevu nameravaju da usele 150.000 migranata i da ih nasele u napuštena srpska sela u MH Federaciji"... Da se ova tvrdnja dobrim delom potvrđuje govori nam Nikola Malinović iz udruženja "Srbi iz regiona."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/

"U BiH danas niko pouzdano ne zna koliko izbeglica iz Avganistana, Sirije, Iraka... boravi na njihovoj teritoriji. U Sarajevu tvrde da je prošle godine u BiH došlo oko 25.000 migranata i da se zadržalo oko 5.000. Po nekim podacima u Bihaću, na teritoriji Sansko-unskog kantona trenutno boravi 19.300 migranata. Ne verujem da je toliko ne kontrolišu broj i stanje migranata, a razlog tome je u činjenici da vlasti Unsko-sanskog kantona nameravaju da iz sadašnjih kampova "Bira" u Bihaću i !Miral" u Velikoj Kladuši i da ih naseli u srpska sela Medeno Polje, Ripač, Lokovo, Pritoka", tvrdi Nikola Malinović.

Dragan Mektić, ministar bezbednosti u Savetu ministara u Sarajevu (u tehničkom mandatu) potvrđuje strahovanja Srba u Unsko-sanskom kantonu, ali i naselja u okolini Drvara, poput Martin broda. Mektić kaže da će "čim se steknu uslovi na terenu početi izmeštaj migranata iz centara u Bihaću i Verlikoj Klasduši." On posebno naglašava da  "EU nema jedinstvenu politiku o migrantima, ali mi ćemo to pitanje rešiti."

Situcija sa migrantima u BiH je očigledno uzela dramatične dimenzije. Dragan Čović, predsednik Hrvatskog sabora BiH kaže da bi "institucije BiH trebale izglasati da se zatvori granica prema Srbiji, kako bi zaustavili migrantski talas nad kojim vlasti ove zemlje nemaju kontrolu. Na taj način bi znali ko nam ulazi u državu, a ko je sad. A ništa od toga danas ne znamo".

"Vlasti Sansko-unskog kantona žele da dobiju legitimitet za svoj plan da migrante, muslimanske veroispovesti nasele na pomenute prostore, da osvoje teritoriju koja katastarski pripada Srbima. Služe se zapravo  zakonom koji je preuzet od Hrvatske, da katastarski vlasnici zemlje, koji ne borave na njoj dvadeset godina, ta zemlja prpada državi," kaže Nikola Malinović.

Praksa to potvrđuje nedavnim događajima u selu Lokovo, gde su izbegli Srbi došli na svoja imanja da ih brane od migranata, gde su došli u krajnje neprijatan verbalni sukob iz akntonalne vlasti. Čelnici iz Sansko-unskog kantona su tražili od vlasti BiH u Sarajevu da reše ovaj problem. Dali su im rok 8. maj ove godine, ali Skupština BiH nije imala kvorum.
"Ako to ne urade vlasti u Sarajevu, odradiće to po sopstvenom planu kantonalna vlast u Bihaću", izjavio je predsednik kantonalne vlade Mustafa Ružnić.

U Bihaću proteklih godina traju masovni protesti građana protiv migtranata. Građani kažu da niko iz bezbednosnih razloga ne sme da izađe u grad. Čak su učestale i masovne tuče među migrantima, zabeležene su teške telesne povrede. Zahtev građana je da se migranti isele iz grada, ali ne i da se vrate preko granice.

Šta će se dalje događati u ovom sporu - teško je predvideti. Nikola Malinović veruje da će  Vlada u Sarajevu učiniti sve da uz pomoć migranata proširi kontrolu muslimanskog sveta na što većem prostoru Muslimansko hrvatske federacije: "Oni će "puzećom strategijom" osvajati taj prosto, jer su migranti već počeli da se useljavaju u prazne srpske kuće, domaći muslimani to ne žele. Provaljene su i opljačkane neke kuće u Martin brodu, pa čak i na periferiji Drvara. To rade migranti, viđeni su na delu. Srbi iz pomenutih sela žive u strahu za svoja imanja, a recimo u Martin brodu manastir Rmanj, za koji se veruje da je među najstarijima na  levoj obali Drine, ostao je bez igumana, što posebno zabrinjava Srbe u ovim krajevima. Migranti će tu ostati, vozovima ih dovode iz Sarajeva u Bihać, oni svakako žele da preko Hrvatske pređuu Italiju ili Austriju, ali te granice su zakovane. Što znači da migranti nemaju izbora. Samo pitanje je od čega će živeti kad tu ostanu?"

U  udruženju "Srbi iz regiona" kažu da Sarajevo dobija ozbiljne donacije od Malezije, Katara, Saudijske Arabaije, Irana i drugih islamskih zemalja za zbrinavanje migranata i podsećaju da su baš te zemlje finansirale muslimane u građanskom ratu u BiH. Te poruke dosta govore!

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve