Vesti
09.06.2022. 07:16
Beta

Hrvatska

Ratni pilot iz "Oluje": Ne osećam se krivim

avion
Izvor: Shutterstock

Jedan od hrvatskih pilota koje Srbija tereti za ratni zločin u akciji "Oluja" Danijel Borović, izjavio je da se ne oseća krivim i da je u ratu časno postupao.

 

Povodom potvrđene srpske optužnice protiv četiri hrvatska ratna pilota, Borović je za N1 kazao da nema novih saznanja u odnosu na ono što se ranije "provlačilo" kroz medije i da ga niko nije kontaktirao.

"Mogu samo da kažem da odbijam sve ono što će mi stavljati na teret. Ne osećam se uopšte krivim po tom pitanju. Ja sam sa svojim kolegama u ratu odradio časno sve što je trebalo i sad je red na državi da se pokaže", naglasio je Borović.

On je podsetio da je premijer Andrej Plenković na nedavnom sastanku sa pilotima rekao da će se država postaviti u tom slučaju.

"Očekujem da se ta optužnica neće prihvatiti jer bi prihvatanjem optužnice priznali jurisdikciju koju je Srbija sama sebi postavila, da ima pravo na ono na što nema pravo. Hrvatska je zakonom iz 2011. odbacila takvu mogućnost. To je jedini put", naglasio je Borović.

On je ocenio da bi hrvatsko vođstvo trebalo da preduzme mere kojima bi zaštitilo pilote.

"Jednog dana može biti ko zna ko još, kad bi se krenulo tim putem… Onda bi Srbi radili šta god bi hteli, a to nije normalno", dodao je ratni pilot.

Viši sud u Beogradu saopštio je da je potvrdio optužnicu za ratni zločin na Petrovačkoj cesti i u mestu Svodna u BiH tokom akcije "Oluja" u avgustu 1995. koju je protiv četvorice hrvatskih pilota podnelo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu na sednici 3. juna donelo je rešenje o potvrdjivanju optužnice Tužilaštva za ratne zločine zbog raketiranja izbegličke kolone.

Premijer Andrej Plenković rekao je da će optužnica, ukoliko dođe u Hrvatsku, biti odbačena, a da će hrvatskim pilotima biti ponuđena sva zaštita.

Hrvatska nevladina organizacija Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću pozdravila je, s druge strane, podizanje optužnice ističući da se svaki ratni zločin mora procesuirati.

U saopštenju su pozvali nadležne institucije da što pre dogovore u kojoj zemlji će nastaviti postupak i založili se za suđenje u prisutnosti optuženika u Hrvatskoj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Život posle "Oluje": Zavičaj se nikada ne zaboravlja
Busilje, 4. 8. 2021.

Žitelji Busija

04.08.2021. 14:21

Život posle "Oluje": Zavičaj se nikada ne zaboravlja

Žitelji Busija, naselja između Batajnice i Ugrinovaca, oni koji su tu izbegli tokom hrvatske vojne akcije "Oluja", koja je trajala od 4. do 7. avgusta 1995. godine, danas pričaju iste ili slične priče, sećajući se tragičnih događaja kada su krenuli u kolonu koja ih je vodila u neizvesnost...
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve