Vesti
15.03.2023. 14:05
Beta

Lajčak ponudio

Razmatra se 15 modela za ZSO

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da njegovi savetnici i neki od ministara u kabinetu razmatraju 15 modela za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) koje mu je predložio specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Kurti je kazao da će na osnovu tih modela tretmana nacionalnih manjina u EU gledati da manjine na Kosovu budu tretirane "na pravom nivou" ali i dodao da neće praviti kompromise "kada su u pitanju ustavnost, zakonitost i funkcionisanje države".

"Modeli koje je predstavio evropski emisar su različita rešenja za nacionalne manjine u zemljama EU. Pomenuto je 15 takvih slučajeva, neki su noviji a neki postoje i pre EU. Smatram da su to modeli iz kojih možemo uzeti elemente da u našoj zemlji ne samo ljudska prava, već i prava nacionalnih manjina budu na pravom nivou", kazao je Kurti.

Najavio je da će pre subotnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ohridu, biti poznati dnevni red i sadržaji o kojima će se razgovarati.

"Pre subote ćemo znati dnevni red i sadržaj tačaka o čemu će se tamo razgovarati u okviru rasprave o planu implementacije već dogovorenog sporazuma po evropskom predlogu, ne menjajući ništa (u njemu)", rekao je Kurti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

O čemu su čelnici Srpske liste razgovarali sa Lajčakom
lajčak, 5. 2. 2023.

Kosovo

10.03.2023. 21:50

O čemu su čelnici Srpske liste razgovarali sa Lajčakom

Predstavnici Srpske liste istakli su na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom važnost formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, čiji je garant sprovođenja EU.
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve