Vesti
18.03.2019. 14:35
R.E./Sputnjik/Foto: Nemanja Jovanović

REAKCIJA RUSIJE NA DVODNEVNE PROTESTE: Želimo da vidimo Srbiju kao stabilnu zemlju koja se dinamično razvija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rusija želi da se Srbija dinamično razvija, i uverena je da će srpsko rukovodstvo učiniti sve kako bi se rešila situacija sa protestima u zemlji, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.
„Srbija je naš partner, partnerska strana sa kojom nas vezuju istorijski i kulturni odnosi. Zbog toga, naravno, želimo da vidimo Srbiju kao stabilnu zemlju koja se dinamično razvija. I činimo sve da tako bude u okviru bilateralni odnosa. To je unutrašnja stvar Srbije. Uvereni smo da srpsko rukovodstvo čini sve kako bi razrešilo ovu situaciju“, komentarisao je Peskov proteste u Srbiji.

U subotu i nedelju u Beogradu su održane protivvladine demonstracije koje je organizovala opozicija aktuelnog srpskog predsednika Aleksandra Vučića. U subotu su demonstranti ušli u zgradu nacionalne radio-televizije RTS sa zahtevom da se promeni uređivačka politika i pretili zaposlenima. Opozicija je u nedelju pokušala da probije policijski kordon oko Predsedništva i policijske uprave.

Na uličnim demonstracijama protiv Vlade, koji se održavaju svake nedelje u Beogradu i drugim gradovima Srbije više od tri meseca, uglavnom učestvuju aktivisti devet stranaka i pokreta, ujedinjenih u Savez za Srbiju, kao i obični građani. Savez ima predsedništvo, od kojih su najpoznatiji članovi bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i lider parlamentarne stranke Dveri Boško Obradović. Akcije su dosad bile mirne. Organizatori smatraju da je u zemlji uspostavljen nedemokratski režim vlasti i zahtevaju ostavku predsednika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve