Vesti
19.04.2016. 09:33
ekspres

Reforme donele Srbiji više investicija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

VAŠINGTON, 19. aprila  - Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti izjavio je da je Srbija za tu banku izuzetno važna zemlja, i da udeo investicija EBRD-a u našoj zemlji raste, otkako je, pre dve godine, ušla u reforme. Čakrabarti je u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug tokom tradicionalnog prolećnog zasedanja MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu, istakao da je kod premijera Aleksandra Vučića primetna posvećenost da se s reformama nastavi.
“Videćemo nakon izbora i formiranja vlade koji su sledeci koraci, ali, kada je reč o reformama, mislim da postoji velika posvećenost premijera Vučića i njegovog tima da se to završi”, uveren je Čakrabarti. On je rekao da je Srbija za EBRD izuzetno važna zemlja iz mnogo razloga.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

“Za početak, primetno je da od kad traju reforme, u poslednje dve godine, udeo naših investicija raste”, rekao je Čakrabarti. Drugi razlog zašto je Srbija važna, nastavlja on, jeste taj što se mnogo radi na popravljanju investicione klime. “Lično sam potpisao Memorandum o razumevanju, vezano za popravljanje poslovne klime sa vašim premijerom Aleksandrom Vučićem, što će pomoći da se privuku nove investicije u Srbiji”, rekao je Čakrabarti i dodao da je sledeći razlog i to što je Srbija jedna od prvih zemalja u regionu koja nastoji da privuče investitore i izvan ovog područja - iz Azije, Persijskog zaliva, itd... Prvi čovek EBRD-a ističe da premijer Vučić i Vlada Srbije sarađuju s tom institucijom, u zajedničkom cilju da EBRD pomogne u daljem privlačenju investitora.
To je bio cilj i investicionog samita, koji je nedavno održan u Londonu, podsetio je on, a kojem su prisustvovali premijeri zemalja Jugoistočne Evrope. “U fokusu razgovora tokom tog samita bilo je - kako dobiti dovoljno prekograničnih investicija u infrastrukturu, energetiku, i kako da se pokrene ili intenzivira proces privatizacije. Budući da je ekonomija Srbije relativno velika, ima dosta projekata koji se mogu razvijati samo u toj zemlji. Neke od zemalja u okruženju ,koje su manje, mogu da imaju koristi od povezivanja sa Srbijom”, rekao je on dodajući da što je infrastruktura bolja i povezanost balkanskih zemalja će biti bolja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On je naglasio da EBRD može biti važan faktor kod zemalja koje ne poznaju dovoljno ovaj region i kolebaju se oko toga da li bi investirale-.“Ako bi neki investitor recimo, želeo da dođe ovde, ali se koleba, jer su mu zemlje nepoznate, a neke nose i određene rizike, veoma će ga zanimati i da li EBRD tamo radi. Ako je EBRD prisutna, to je dobar partner i govori o tome da je u toj zemlji investicija sigurna. To je sigurnost neophodna neodlučnim investitorima kako bi odlučili”, rekao je on.Govoreći o reformama, Čakrabarti je istakao da je Srbija u poslednjih 12 meseci krenula ozbiljno u proces privatizacije, što je i bilo potrebno budući da ima previše državnih kompanija. On je istakao da su izuzetno važna i mala i srednja preduzeća, kao i finansiranje za njih. Takođe, dodao je, trebalo bi raditi na tome da malih firmi bude više i u ruralnim delovima zemlje, a ujedno činiti napore da se podrži i žensko preduzetništvo.  EBRD je, inače, tokom godina, u Srbiju uložila oko 4,2 milijarde evra u više od 200 projekata, a samo u 2015. uložila je 478 miliona evra kroz 25 projekata.d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(s);

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve