Vesti
12.06.2020. 18:30
Tanjug

REM: Odmah obustaviti oglasne poruke sa pozivima na bojkot izbora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Savet REM-a obavestio je danas sve pružaoce medijskih usluga da odmah obustave emitovanje političkih oglasnih poruka u kojima se poziva na bojkot izbora i upozorio da će svako dalje emitovanje predstavljati osnov za izricanje mera u skladu Zakonom o elektronskim medijima.

REM navodi da je nakon što je udruženje građana "CRTA" tražilo mišljenje o oglasnim porukama tokom izborne kampanje, uvidom u programski sadržaj televizija N1 i Nova S, utvrdio da se počevši od 9. juna 2020. godine emituju političke oglasne poruke u kojima se poziva na bojkot izbora („Jedini način da ne glasaš za Vučića je da ne glasaš“).

Te poruke, kaka precizira REM u saopštenju, nisu u skladu sa članom 8. Zakona o oglašavanju, a koji predviđa da je zabranjeno da oglasna poruka, "neposredno ili posredno, podstiče diskriminaciju po bilo kom osnovu, a posebno po osnovu uverenja, nacionalne, etničke, verske, rodne ili rasne pripadnosti, političkog, seksualnog ili drugog opredeljenja, društvenog porekla, imovinskog stanja, kulture, jezika, starosti, ili psihičkog ili fizičkog invaliditeta".

REM ističe i da su te oglasne poruke u suprtonosti sa članom 15. stav 1) Zakona o oglašavanju , a kojim se predviđa da ako "oglasna poruka sadrži lično dobro na osnovu kojeg se može utvrditi ili prepoznati identitet lica, oglasna poruka se ne može objaviti bez prethodnog pristanka lica na koje se lično dobro odnosi“.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve