Vesti
18.04.2024. 15:15
Beta

Ujedinjene nacije

Rezolucija o Srebrenici predstavljena u UN, EVO ko je bio PROTIV

srebrenica
Izvor: Shutterstock

Sastanku na kojem je predstavljen nacrt rezolucije o Danu sećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. prisustvovali su predstavnici više od 20 zemalja koje su do sada podržale taj dokument, među kojima su bili i predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović i član Predsedništva BiH Željko Komšić, prenosi danas Al Džazira.

Zatvorene konsultacije o nacrtu rezolucije, kojom se poziva da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. i osuđuje negiranje geniocida i veličanje ratnih zločinaca, održane su kasno sinoć po srednjeevropskom vremenu u sedištu UN u Njujorku.

Kako izveštava Al Džazira, na neformalnim konsultacijama u prepunoj sali UN tekst rezolucije predstavili su Nemačka, Ruanda i BiH, a bili su prisutuni predstavnici 17 zemalja sponzora.

O potrebi usvajanja rezolucije govorili su predstavnici Nemačke, Ruande i BiH.

Argumente protiv usvajanja takvog dokumeta iznele su diplomate iz Srbije, Rusije, Kine, Severne Koreje, Venecuele i Nikaragve.

Predstavnici ostalih zemalja, prema izveštaju Al Džazire, ili su podržali rezoluciju ili nisu govorili.

Neformalne konsultacije o "nultom nacrtu" rezolucije "Međunarodni dan razmišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995", sazvale su stalne misije Nemačke i Ruande, zajedno sa stalnim misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije, Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i SAD - objavljeno je na sajtu UN.

Generalna skupština UN trebalo bi da glasa o toj rezoluciji na plenarnoj sendici 2. maja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve