Vesti
11.11.2023. 11:40
Beta

Rio Tinto

Devet tužbi protiv države Srbije

dokumenti, dokumenta
Izvor: Shutterstock

Kompanija "Rio Sava Eksplorešjns" (Rio Sava Explorations), ćerka firma kompanije "Rio Tinto", podnela je Upravnom sudu devet tužbi protiv Srbije zbog obustave projekta "Jadar" i iskopavanja litijuma.

Iz Upravnog suda je za lista Nova potvrđeno da su formirana četiri predmeta u postupcima protiv rešenja Vlade Srbije iz januara 2022. godine, kojim je obustavljen taj projekat, dva protiv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i tri protiv Ministarstva finansija.

Prve dve tužbe, kako su naveli iz tog suda, podnete su 13. maja 2022. godine i vode se zbog odluka Vlade Srbije da ukine odluke Ministarstva za zaštitu životne sredine o podzemnoj eksploataciji bora i litijuma i procene uticaja na životnu sredinu.

Druge dve tužbe protiv Vlade podnete su jer je njena Administrativna komisija odbila žalbe "Rio Save", dok su dve tužbe protiv Ministarstva poljoprivrede podnete zbog inspekcijskih mera.

Osnov spora u predmetima protiv Ministarstva finansija, kako su naveli iz Upravnog suda, je porez.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zorana Mihajlović otkrila pojedinosti o projektu Jadar
1

Zašto je prekinut?

27.04.2023. 08:05

Zorana Mihajlović otkrila pojedinosti o projektu Jadar

Bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da projekat "Jadar" nije prekinut jer je loš po životnu sredinu, već zbog izbora koji je trebalo da budu održani nekoliko meseci posle toga.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve