Vesti
16.10.2020. 12:36
Tanjug

"ROK ZA SPRAZUM NE POSTOJI" Lajčak: Ali ne treba odugovlačiti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da ne postoji rok za postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma i istakao da ne bi trebalo stvarati veštačke rokove, ali ni nepotrebno odugovlačiti.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lajčak je sinoć novinarima kazao da je on protiv postavljanja "veštačkih rokova", jer bi svi, kako navodi, postali taoci tih rokova.

Povezane vesti - Tači: Preševo, Medveđa i Bujanovac treba da se pripoje Kosovu

"Mi smo tu da pomognemo da taj proces ide toliko brzo koliko su dve strane u procesu spremne da idu. Međutim, ne treba da odugovlačimo taj proces, ali i nema logike da ga veštački ubrzavamo", rekao je Lajčak.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/CYRIL ZINGARO

Ističe da taj proces jeste vezan za evropsku perspektivu Srbije, te dodao da je to jasno rečeno i u ponedeljak na sastanku ministara spoljnih poslova EU, ali i u ranijoj rezoluciji Generalne skupštine UN.

Povezane vesti - JASAN ZAHTEV Lajčak: Kosovo da sprovede formiranje ZSO

Na pitanje da li je EU spremna da ponudi članstvo ukoliko Srbija potpiše pravno-obavezujući sporazum, Lajčak je rekao da naša zemlja ima otvorenih 18 poglavlja i da se nalazi u visokoj fazi evropskih integracija, kao i da je ubeđen da će uspeh dijaloga značiti puno Srbiji na evropskom putu.

"Međutim, nije moje da danas sa ovog mesta kažem šta to tačno znači", rekao je Lajčak.

Predsednik Vučić se nadovezao na njegov odgovor i naveo da je Lajčak iskusan i ozbiljan političar koji zna da će Srbija morati da dobije jasnije određenje EU po tom pitanju.

"Ali, ja njega razumem, on ne moze da kaže više od onoga što u ovom trenutku žele da kažu države članice. Ja govorim ono što je pozicija Srbije, to je moje pravo i to sam rekao ne smao Lajčaku već Makronu i Merkel i svima drugima", zaključio je Vučić

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve