Vesti
31.05.2019. 21:32
Beta

RUSIJA: Potez Kosova prema pripadniku Unmika imaće dalekosežne posledice

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rusija je saopštila da odnos Kosova prema ruskom državljaninu, pripadniku Unmika Mihailu Krasnoščekovu, predstavlja demonstraciju nadmenog stava Prištine prema UN i presedan koji će imati dalekosežne posledice.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova danas proglasilo nepoželjnom osobom (personom non grata) Krasnoščekova koji je, kako se navodi, "uprkos diplomatskom imunitetu uhapšen i brutalno prebijen tokom operacije kosovskih specijalnih snaga na severu Kosova 28. maja", saopštila je Ambasada Rusije u Srbiji.

"Akcije kosovskih vlasti smatramo nastavkom otvorenog delovanja na pogoršanju međuetničkih odnosa u toj oblasti. U suštini, to je demonstracija nadmenog stava Prištine prema UN, presedan koji će imati dalekosežne posledice", navodi se u saopštenju.

Rusko  ministarstvo navodi i da je "nemoguće ne videti da su takvi koraci postali mogući jedino u uslovima popuštanja Kosovu od zapadnih zemalja". Rusija će nastaviti da preduzima sve neophodne poteze za zaštitu svog državljanina, u skladu s međunarodnim pravom i svojim zakonima, dodaje se u saopštenju.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je tokom dana da je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova na njegov zahtev proglasilo Krasnoščekova personom non grata "zbog poteza protiv ustavnog poretka Kosova, univerzalnih vrednosti, mira i stabilnosti".

Krasnoščekova, koji je na lečenju na beogradskoj Vojno-medicinskoj akademiji, posetio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve