Vesti
16.03.2021. 13:27
Tanjug

RUŽIĆ: Za medicinare nema studiranja po dualnom modelu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Studiranje po dualnom modelu biće moguće na akademskim i strukovnim studijama od ove jeseni, a jedina polja koja su isključena su polje društveno - humanističkih i polje medicinskih nauka, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić.

Svi zainteresovani studenti će dobiti informacije o ponuđenim studijskim programima, koji se realizuju po dualnom modelu, u junu ove godine, odnosno nakon što fakulteti podnesu zahteve za akreditaciju određenog studijskog programa, rekao je Ružić za portal Biznis.rs.

On je pojasnio da proces akreditacije traje do 75 dana i da će sve informacije o mogućnostima studiranja po dualnom modelu biti dostupne na veb stranicama fakulteta.

Ružić je istakao da će razvoj dualnih studijskih programa pratiti potrebe privrede, koja je u ovom procesu aktivan učesnik.

"Jedina polja koja su isključena u okviru akademskih i struktovnih studija su polje društveno – humanističkih i polje medicinskih nauka", naglasio je ministar.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

Na pitanje da li će studenti unapred moći da znaju ko je poslodavac kod koga će pohadati praktični deo studijskog programa, Ružić kaže da, u skladu sa Zakonom o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, visokoškolska ustanova zaključuje ugovor o dualnom modelu s jednim ili više poslodavaca.

"Ugovori se sklapaju sa ciljem obezbeđivanja uslova za ostvarivanje svih sadržaja učenja kroz rad, koji su definisani studentskim programom. Visokoškolska ustanova i PKS, najkasnije u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora, objavljuju na svojoj internet stranici osnovne informacije. Raspoređivanje studenata se vrši putem njihovog intervjuisanja od strane poslodavca, pri čemu se usaglašavaju želje studenta sa izborom poslodavca", pojasnio je Ružić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve