Vesti
19.05.2019. 10:06
Beta

SABOR SPC: Crna Gora najviše diskriminiše srpsku Crkvu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sabor Srpske pravoslavne crkve saopštio je da je na upravo završenom zasedanju razmatrao stanje SPC u državama stvorenim na "razvalinama" bivše Jugoslavije, pri čemu je konstatovano da su "animoznost i diskriminacija u odnosu na našu Crkvu prisutne, u većoj ili manjoj meri, gotovo svuda".

"U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, a naročito u Crnoj Gori, gde je nedavno potvrđen antievropski i anticivilizacijski predlog zakona o Crkvama i verskim zajednicama", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Informativne službe SPC. 

U saopštenju se navodi da se "tim nacrtom zakona specijalno i namerno diskriminišu Eparhije crnogorsko-primorska i budimljansko-nikšićka, a predviđa se čak i otimanje svetih hramova i njihovo proglašavanje za vlasništvo države".

Sabor je ocenio da su odnosi sa Rimokatoličkom Crkvom i sa Crkvama Reformacije u Srbiji, kao i sa Islamskom zajednicom Srbije, tradicionalno dobri i korektni, "što se, nažalost, ne može reći za odnose sa određenim krugovima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini".

U saopštenju se ističe da je "najveći problem Pravoslavne Crkve danas crkveni raskol u Ukrajini i promašeni pokušaj Carigradske Patrijaršije da taj problem reši 'preko kolena', na svoju ruku, bez dijaloga sa kanonskom Crkvom u Ukrajini i sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom kao celinom i bez svepravoslavnog savetovanja".

"S tim u vezi, Sabor ostaje pri svom dosadašnjem stavu: naša Crkva ne priznaje novoustanovljenu paracrkvenu strukturu u Ukrajini, na čijem čelu su građani Denisenko i Dumenko", navodi se u saopštenju sa saborskog zasedanja.

U saopštenju se navodi, povodom javnih stavova za obaveznu vakcinaciju dece ili protiv nje, da Sabor "smatra da treba uvažiti razloge naučne medicine, ali i bojazan roditelja od njenog primanja".

Takođe, u saopšenju je rečeno da su na poziv Sabora, Patrijaršiju posetili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

"Sabor je sa dužnom pažnjom saslušao izlaganja dvojice srpskih lidera o stanju i problemima našeg naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i šire, kao i o naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje Кosova i Metohije u sastavu Srbije i o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Кosovu i Metohiji", rečeno je u saopštenju.

Oni su obavestili Sabor i o "bratskoj saradnji državnih organa, obrazovnih i kulturnih ustanova i svih ostalih nosilaca javne odgovornosti u Srbiji i u Republici Srpskoj, na dobro našeg naroda sa obe strane Drine i na njegovo opšte dobro, ma gde da živi".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve