SAD napustile odbor kosovske agencije: “Ambasadori nisu zavese za prozore”

SAD napustile odbor kosovske agencije: “Ambasadori nisu zavese za prozore”

Tanjug


Ambasada SAD je poput Britanaca povukla svog predstavnika iz kosovske Agencije za poređenje i verifikaciju imovine (AKKVP).

Odluka je doneta nakon što je pre nekoliko meseci u odbor te agencije izabran Naser Šalja, bivši komandant tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg predstavnici diplomatskih misija u Prištini smatraju nekvalifikovanim, piše prištinska Gazeta Expres.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet saopštio je danas da je podneo ostavku na članstvo u odboru Agencije za poređenje i verifikaciju imovinu, podsetivši na stav iznet na dan kada je Šalja izabran.

“SAD su podnele ostavku u Odboru kosovske Agencije za poređenje i verifikaciju imovine, kao što je to učinila Velika Britanija ranije. Nećemo nastaviti da učestvujemo jer rukovodstvo tog odbora služi ličnijim i političkim interesima više nego ljudima. Izbor nekvalifikovanih osoba na vladinim pozicijama šteti imidžu Kosova i gubi poverenje naroda”, napisao je Kosnet na Twitteru.


Ranije je ambasador zahtevao da se nekvalifikovani i oni koji zauzmu pozicije kroz nepotizam i klijentelizam uklone iz prištinskih institucija.

Kosnet je i pre nekoliko meseci javno zatražio da Šalja podnese ostavku na tu funkciju, ali je kosovski parlament ipak verifikovao njegov izbor.

Prethodno je britanski ambasador Ruri O`Konel izašao iz odbora iz istih razloga, ocenivši tada da je imenovanje Šalje kršenje Memoranduma o razumevanje koje su potpisali ta ambasada i kosovski parlament.

Pročitajte još: Brnabić – Kosovo nije tu da se kupuje ili prodaje

On je pozdravio odluku ambasade SAD koja je sledila njegov primer i povukla se iz AKKVP, prenelo je Kosovo onlajn pisanje prištinske štampe.

On je rekao da će nepotizam i korupcija uništiti Kosovo te da “kosovski prijatelji” gube strpljenje.

Oglasio se i nemački ambasador Kristijan Held koji je na Twitteru naveo da se na javne pozicije na Kosovu gleda kao na “nagradu”.

Ocenio je i da strani ambasadori ne mogu da budu tretirani kao “zavese za prozore”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar