Vesti
11.07.2023. 18:14
Beta

Direktor BIA

SAD uvele sankcije Aleksandru Vulinu

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je danas da je sankcionisalo direktora Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina jer ga sumnjiči za umešanost u kriminalne radnje.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog ministarstva finansija (OFAC) objavila je na svom sajtu da se tom "odlukom Aleksandar Vulin smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu".

Saopštenje navodi da BIA, ministarstvo odbrane i ministarstvo unutrašnjih poslova, na čijem je čelu Vulin ranije bio, nisu mete ovih sankcija.

Saopštenje navodi da je Vulin upleten u "transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije".

Navodi se da je Vulin održavao obostrano koristan odnos sa ranije sankcionisanim srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem kome je pomagao da transportuje oružje preko granica Srbije.

"On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu", navodeno je u objavi.

Podsekretar ministarstva Brajan E. Nelson je rekao da se "neće suzdržavati da cilja aktere koji zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno podrivajući demokratsku vlasti na Zapadnom Balkanu".

Sva imovina i interesi u imovini Vulina koja se nalazi u SAD ili u posedu ili kontroli američkih osoba su blokirani i moraju biti prijavljeni OFAC-u.

Zabrane obuhvataju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga u korist Vulinu, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od njega.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve