Vesti
08.01.2020. 15:49
Tanjug

SADA I ZVANIČNO: Počela primena spornog zakona za SPC u Crnoj Gori

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Crnoj Gori je danas stupio na snagu Zakon o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica kojim je predviđeno da država preuzme u vlasništvo imovinu Sprske pravoslavne crkve (SPC), odnosno njene crkve i manastire.

Shodno ovom zakonu, nakon 800 godina postojanja, verska zajednica SPC u Crnoj Gori od danas ukazuju stručnjaci više nema ni stauts pravnog lica, a njena imovina se tretira kao imovina bez vlasnika.

Tako će nacionalizacija objekata i zemljišta u posedu SPC počev od danas biti vršena bez naknade - popisom i uknjižbom države Crne Gore kao novog vlasnika tih nepokretnosti, a rešenja o upisima trebalo bi da budu dostavljena SPC-u, kao zainteresovanom licu.

Advokat Milenko Radić upozorava da, s obzirom da SPC od danas nema status pravnog lica, ona neće imati ni pravo (aktivnu legitimaciju) da vodi bilo koje pravne postupke u cilju dokazivanja i zaštite svojinskih prava na toj imovini.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Crna Gora Foto: Shutterstock

Zbog toga je, kako smatra, najbolje rešenje da SPC insistira na zaključenju ugovora sa Vladom Crne Gore i tako pokuša da putem sporazuma zadrži deo svojih manastira i crkava.

Na ovaj način mogu da se dogovore baš sva otvorena pitanja, jer bi ovaj ugovor bio iznad zakona, rekao je Radić Tanjugu.

Povezane vesti - "PODGORICA DA SE DOZOVE PAMETI" Irinej: Nisam očekivao da će usvojiti zakon

On je ukazao da su sve ostale verske zajednice, koje su do juče evidentirane na osnovu Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je danas prestao da važi, kao i verske zajednice sa kojima je Vlada Crne Gore potpisala ugovor - jevrejska, islamska i rimokatolicka, nastavljaju nesmetan rad i njima je ostavljen prelazni rok od devet meseci da podnesu prijavu radi ponovnog evidentiranja.

Zakon je usvojen 27. decembra 2019. a istog dana ga je predsednik CG proglasio Ukazom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve