Vesti
20.04.2019. 16:17
R. E.

SAHRANA MIRE MARKOVIĆ: Položena urna pored Slobodana Miloševića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković položena je ispod lipe u zajedničku grobnicu pored njenog supruga Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, u dvorištu njihove kuće u Požarevcu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Urna sa pepelom položena je u dvorištu njihove kuće u Požarevcu, uz rusku pesmu "Padmoskovnije večeri", koju joj je Milošević pevao kada su se upoznali. Niko od članova uže porodice, sin Marko, ćerka Marija, unuk Marko Milošević i njegova majka Milica Gajić nisu prisustvovali sahrani. Pre polaganja urne, pročitano je pismo ćerke Marije, koja je između ostalog navela da joj je mnogo žao što je njena majka odlučila da bude pokopana u Požarevcu, "ti i tata sami, gde ja i Marko nikada nećemo doći".

"Milo moje partizansko dete, mamice moje mila i nežna, hrišćanko pravoslavno vere, ti znaš da imaš 40 dana da nađeš tatu, počivaj u miru, u onom kakav god da je bolji je od ovoga. A ja ću doći", piše u pismu Marije Milošević.

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

https://www.youtube.com/watch?v=KairmsARpyo

U dvorištu porodične kuće Milošević skupio se veliki broj ljudi kako bi odao poštu Miri Marković polažući vence i cveće na grob gde će biti položena njena urna. Na sahranu si došli lider SRS Vojislav Šešelj, poslanik SRS Milovan Bojić, nekadašnji telohranitelj Slobodana Miloševića Goran Pajić, poslanik Dragomir Karić, kao i pevačica narodne muzike i nekadašnja članica JUL-a Zorica Brunclik sa suprugom Miroljubom Aranđelovićem Kemišem, počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić, ministarska bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, advokat Zdenko Tomanović...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

15:15 - Bojić: Vratila si se kući posle dve decenije

Prisutnima se obratio nekadašnji ministar JUL-a Milovan Bojić koji je rekao da se Mira posle govoto dve decenije vratila kući.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

"Evo nas ispod lipe posle toliko godina. Kako i na koji način objasniti ovaj život, kako otvoriti vrata i napraviti prostor za običan svet. Nama se nesreće često dešavaju jer ih često priželjkujemo. Draga Miro, preko svoje glave si sve preturila, nista vas nije mimoišlo, ni tebe, ni tvoju decu, ni tvog muža. Poštovaoci Slobodana i Mire, da bi čovek bio slobodan potrebno je dvoje, dragi prijatelji, niko pod ovim nebom nije poimao slobodu kao vas dvoje, a niko ni ovako platio cenu", naveo je Bojić koji je dirljivim govorom rasplakao prisutne.

15:00 - Počelo opelo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Pozarevac, 20. aprila 2019. - Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Markovic polozena je danas u zajednicku grobnicu pored supruga Slobodana Milosevica, nekadasnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, u dvoristu porodicne kuce u Pozarevcu. Polaganju urne uz pesmu Podmoskovske veceri, ispod lipe gde pociva i njen suprug, a gde je prethodno svestenstvo Eparhije branicevske odrzalo opelo, nije prisustvovao niko od clanova uze porodice - sin Marko, cerka Marija, unuk Marko...FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

14:05 - Šuvaković: Mira ispunila Slobi obećanje

Predsednik udruženja Sloboda, profesor i političar Uroš Šuvaković rekao je početku komemoracije da se Mira posle 13 godina pridružila Slobi, ispod lipe, gde mu je obećala da će se opet sresti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

"Nije lako iscrtati Mirin portret. Levičar, komunista, jugosloven, angažovani intelektualac, kosmopolita koji se bori za pravdu, antifašista koji se bori gotovo od kolevke. Čitav njen život je bio borba protiv nepravde, uveren sam da je zato i studirala sociologiju da bi posedovala teorijsko oruđe... Kroz svoje sociološke eseje davala je sliku sveta koji se menja. Tri stvari su nesumnjive, studenti su je voleli i cenili", rekao je Šuvaković, a potom se od nje oprostio i prijatelj Dragan Kostić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Počela komemoracija u požarevačkom Domu kulture, na koju su došli Momir Bulatović, nekadašnji predsednik Savezne vlade SR Jugoslavije i jedan od najbližih Miloševićevih saradnika, kao i nekadašnji predsednik Vlade Republike Srbije Nikola Šainović, bivši savezni ministar za inostrane poslove i poslanik SPS Živadin Jovanović. Tu si u pojedini članovi SPS, kao i aktuelni ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Mirjana Marković preminula je 14. aprila u 77. godini u Moskvi usled komplikacija izazvanih upalom pluća, koju je dobila nakon dve operacije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve