Vesti
22.11.2020. 16:24
R. E.

SAHRANA PATRIJARHA IRINEJA Vučić: "Taj život je imao jasne ciljeve: Boga, ljubav i Srbiju"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vučić: Patrijarhova Srbija bila je Srbija mira i okupljanja

Ljubav je bila osnova vere počivšeg patrijarha Irineja, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao - Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je u besedi na sahrani patrijarha Irineja, poručio da je počivši poglavar SPC sklopio oči onako kako je i živeo - u miru, sa sobom, Bogom, sa crkvom i ljudima.

"Taj život je imao jasne ciljeve: Boga, ljubav i Srbiju. I ne manje od toga, celokupan srpski narod, ma gde da živi. Njegov Bog je bio Bog razuma, onaj koji prašta, koji razume, koji voli. Bog svih nas, onaj koji ne deli, nego spaja, onaj koji nas uči i koji nas čuva", rekao je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs

Kako je istakao, ljubav je bila osnova svake patrijarhove vere, i kao kod svakog pravog hrišćanina, bila je veća od svega ostalog, jer je dobro znao da su i vera i nada nemoguće bez ljubavi, bez srca koje se predaje i Bogu i ljudima.

"A njegova Srbija je bila upravo ona, koju je i sam stvarao. Srbija mira, Srbija koja razume, Srbija koja okuplja, koja pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi", ukazao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je Hram Svetog Save, koji je patrijarh toliko želeo i završio, hram baš te i takve Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs

"Na mnogo načina, on je i bio i ovaj naš hram. Saborni, mudri, pun milosti i ljubavi. Pred njim, našim duhovnim ocem, mi se nismo delili. Pred njim nije bilo zađevica, zavisti, zlobe i mržnje", rekao je Vučić.

Upitao je da li ćemo znati, bez njega, njegove blage ruke i mirne reči, da ostanemo jedno, bez zlobe, verujući jedni drugima, razumevajući se i praštajući.

"Kada je, toliko puta, njegova svetost tvrdila da je to moguće, ja sam mu verovao. Vi ste mu verovali, svaki čovek u ovoj zemlji mu je verovao. Zato, verujem i danas. Da će njegovo učenje da ostane. Da ćemo nastaviti da gradimo, i hramove, i Srbiju. Da ćemo imati pameti, zajedničke ciljeve, istu veru i istu ljubav“, poručio je Vučić.

Kada se gromada stene odvoji od planine, na njenom mestu ostaje večita praznina koju ni vekovi ne mogu popuniti, poručio je predsednik Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

Upokojeni patrijarh Irinej ostavio je iza sebe delo vredno divljenja, poručio je Vučić i istakao da je patrijarh ujedinio srpski narod, kao i da je njegova najveća briga bila Kosovo i Metohija, a da je prema tom pitanju postupao racionalno i hladne glave, razumevajući tešku realnost i sve istorijske greške.

Vučić je, u obraćanju, kazao da je čelnik SPC obnovio duh jedinstva i zajedništva srpskog naroda.

"Srbiju i Srpsku nije odvajao jednu od druge. Rođeni Čačanin kojeg su svi prekodrinski Srbi voleli i poštovali. Zahvaljujući i njegovom angažmanu, molbama i molitvama nije bilo zađevica i svađa između Srba istočno i zapadno od Drine. Čuvali smo i brinuli jedni o drugima kao nikada u svojoj istoriji i pritom nikoga ne ugrožavajući”, rekao je podvukavši da je patrijarh Irinej ostavio delo vredno divljenja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

Patrijarh je brinuo I o sudbini našeg naroda u Crnoj Gori, ne prihvatajući, i po tom pitanju je bio beskompromisan, podelu naših ljudi i našeg naroda po avnojevskim šavovima, iako je poštovao svaku od tako priznatih, novostvorenih država.

Predsednik je rekao da je upokojenom patrijarhu najveća briga bila Kosovo i Metohija.

"I tu, i po tom pitanju, iako je deo života proveo u Prizrenu, postupao je racionalno i hladne glave, tražeći načine da sačuvamo, ili bar ne priznamo nezavisnost Kosova, razumevajući tešku realnost i sve istorijske greške koje smo počinili, ali je verovao i u narastajuću snagu srpske države i , ponekad, pomalo i naivno, njenu moć da ubedi svet da je za Kosovo i Metohiju dobro samo pravično i pravedno rešenje. Poštovao je zapadni svet i bio uverenja da će kad-tad razumeti Srbe i prihvatiti bar deo naših argumenata”, objasnio je on.

Dodik: Važno je da se kao narod sabiramo

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je bitno da se kao narod sabiramo.
"Mogu slobodno reći da je naš patrijarh imao tu snagu da nas sabere i uvek drži zajedno", kazao je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

Dodao je da se Republika Srpska u poslednjih 11 godina nije se ni radovala ni tugovala bez patrijarha Irineja.
"Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio. On je bio pastir svih nas i on je brisao sve granice među našim državama, regijama, među nama, to jeste snaga naše crkve, da prevazilazi granice, reke i vreme", kazao je Dodik.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

Lideri vladajuće koalicije u CG na sahrani patrijarha

Sahrani patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save na Vračaru prisustvuju mandatar Zdravko Krivokapić i lideri vladajućih parlamentarnih stranaka Andrija Mandić, Milan Knežević, Vladimir Joković, Dado Šćekić, Goran Danilović i Marko Milačić.

Mandatar Krivokapić se juče u Hramu pokloni patrijarhovom odru.

Sahrani prisustvuju i prvaci Srpskog nacionalog saveta Crne Gore, dr Momčilo Vuksanović i Baćko Milačić.

Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke sahranii prisustvuju episkop dioklijski Metodije, protojerej-stavrofor Obren Jovanović, sekretar Mitrpolije crnogorsko-primorske, protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namesnik nikšićki i arhimandrit Arsenije, iguman manastira Kosijerevo.

U Hramu Svetog Save počelo je opelo patrijarhu SPC Irineju, nakon kojeg će biti sahranjen u kripti Hrama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bs

Prethodno su služene liturgija nad odrom u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja, a služili su je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

Očekuju se govori zvaničnika, među kojima će govoriti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve