Vesti
02.08.2019. 08:00
Marko R. Petrović

ŠAINOVIĆ: Milošević i Tuđman mogli su da odluče o svemu osim o početku i kraju rata

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U politiku je ušao davne 1978. Devedesetih godina bio je jedan od najbližih Miloševićevih saradnika - predsednik srpske vlade koja će ostati upamćena po hiperinflaciji i ratovima, potpredsednik Savezne vlade sa specijalnim zadacima u Bosni i na Kosovu. Mnogi su u njemu videli čoveka broj dva, odmah iza Miloševića. On to odbacuje kao kontradiktornost u izjavama onih koji to tvrde.

"Ako je Milošević bio diktator, onda nije postojao čovek broj 2", kaže Nikola Šainović za Ekspres dok razgovaramo u kancelariji na trećem spratu sedišta SPS na Studentskom trgu. No, bez obzira na to pod kojim se brojem Šainović vodio kod Miloševića, činjenica je da je svedok i učesnik prelomnih događaja devedesetih godina prošlog veka - od raspada Jugoslavije do NATO bombardovanja. A sve je to, kako kaže, samo deo većih procesa.

"Glavni su u stvari procesi. Ovde su dugi istorijski procesi koji imaju svoje preplitanje, svoje kontinuitete i imaju dominantan uticaj na našu situaciju. Mnogi događaji su do te mere uslovljeni procesima da, ako zanemarimo dužinu procesa, uopšte ne možemo da ih objasnimo i izgledaju apsurdno. To je prvo pitanje Jugoslavije koja je takođe istorijska tvorevina u jednom procesu. Kad su se ti procesi promenili, Jugoslavija je nestala."

"Rat je bio dogovoren. Tuđman i Milošević su mogli da odluče o svemu osim kada će rat početi i kada će se završiti. O tome su odlučivali Amerikanci".

Opširnije u štampanom izdanju Ekspresa koje je na kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve