ŠAINOVIĆ: Milošević i Tuđman mogli su da odluče o svemu osim o početku i kraju rata

ŠAINOVIĆ: Milošević i Tuđman mogli su da odluče o svemu osim o početku i kraju rata

Foto Oksana Skendzic


U politiku je ušao davne 1978. Devedesetih godina bio je jedan od najbližih Miloševićevih saradnika – predsednik srpske vlade koja će ostati upamćena po hiperinflaciji i ratovima, potpredsednik Savezne vlade sa specijalnim zadacima u Bosni i na Kosovu. Mnogi su u njemu videli čoveka broj dva, odmah iza Miloševića. On to odbacuje kao kontradiktornost u izjavama onih koji to tvrde.

“Ako je Milošević bio diktator, onda nije postojao čovek broj 2”, kaže Nikola Šainović za Ekspres dok razgovaramo u kancelariji na trećem spratu sedišta SPS na Studentskom trgu. No, bez obzira na to pod kojim se brojem Šainović vodio kod Miloševića, činjenica je da je svedok i učesnik prelomnih događaja devedesetih godina prošlog veka – od raspada Jugoslavije do NATO bombardovanja. A sve je to, kako kaže, samo deo većih procesa.

“Glavni su u stvari procesi. Ovde su dugi istorijski procesi koji imaju svoje preplitanje, svoje kontinuitete i imaju dominantan uticaj na našu situaciju. Mnogi događaji su do te mere uslovljeni procesima da, ako zanemarimo dužinu procesa, uopšte ne možemo da ih objasnimo i izgledaju apsurdno. To je prvo pitanje Jugoslavije koja je takođe istorijska tvorevina u jednom procesu. Kad su se ti procesi promenili, Jugoslavija je nestala.”

“Rat je bio dogovoren. Tuđman i Milošević su mogli da odluče o svemu osim kada će rat početi i kada će se završiti. O tome su odlučivali Amerikanci”.

Opširnije u štampanom izdanju Ekspresa koje je na kioscima.

jpg naslovna 171

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar