Samit produžen, Turci traže još novca za zbrinjavanje izbeglica

Samit produžen, Turci traže još novca za zbrinjavanje izbeglica

Olivier Hoslet, Pool Photo via AP


Turska želi više od tri milijarde evra, koliko joj je dosad obećano, hitno ubrzanje pristupnih pregovora sa EU i viznu liberalizaciju

BRISEL, 7. marta – Samit Evropske unije i Turske koji je u toku u Briselu, produžen je pošto je turski premijer Ahmet Davutoglu ponudio “nove ideje” koje prevazilaze ono na šta se Ankara ranije obavezala kada je reč o obuzdavanju priliva migranata u Evropu, izjavio je neimenovani evropski zvaničnik.

– Oni nude više i zahtevaju više – rekao je taj zvaničnik nakon prvog radnog sastanka, prenosi Rojters.

On je rekao da će Davutoglu tokom radnog ručka sa liderima 28 članica EU izneti dalekosežnije predloge i da će samit potrajati do večernjih sati kako bi se pokušalo da se postigne dogovor o tome.

Drugi neimenovani diplomata EU rekao je da Turska želi više od tri milijarde evra, koliko joj je dosad obećano za pomoć u zbrinjavanju sirijskih izbeglica na njenoj teritoriji, hitno ubrzanje pristupnih pregovora sa EU i viznu liberalizaciju za turske građane do proleća.

Zauzvrat, Ankara je spremna da preuzme nazad migrante koji nisu iz Sirije i kojima je odbijen zahtev za azil u Evropi pored onih koje zaustavi u turskim teritorijalnim vodama, rekao je on.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar