Vesti
20.07.2023. 14:46
R.E.

Gradonačelnik

Šapić o sanaciji štete u Beogradu nakon oluje

nevreme
Izvor: Ekspres

Beograd i Srbiju pogodila je u sredu uveče superćelijska oluja a vetrom koji je dostizao i više od 110 kilometara na sat kao i udarima od preko 150 kilometara na sat. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da su sve raspoložive ekipe javnih komunalnih preduzeća Beograda od samog početka bile na terenu, kao i da trenutno aktivno rade na sanaciji štete. 

"Beograd je pogodila jedna od najjačih oluja do sada. Sve raspoložive ekipe javnih komunalnih preduzeća Beograda od sinoć su na terenu, stotine radnika i desetine vozila, i reaguju u cilju smanjenja negativnih efekata ove ekstremne pojave. Sinoć je prvi prioritet bio da se saobraćajnice učine prohodnim, kao i da se otkloni svaka neposredna opasnost po građane", rekao je gradonačelnik. 

U Beogradu je sinoć pao veliki broj stabala, nestala je struja u pojedinim delovima grada, pala su dva krana na Novom Beogradu, padali su delovi krovova i fasada, leteli predmeti sa terasa, usled čega je nekoliko lica zadobilo lakše telesne povrede, naveo je gradonačelnik. 

"Ovo je prirodna katastrofa na koju je nemoguće uticati. Sekreterijat za vanredne stituacije Grada Beograda, u saradnji sa republičkim službama koordiniše radom svih ekipa na terenu, koje od sinoć reguju na više stotina prijava građana.  Paralelno sa ovim aktivnostima radi se i na proceni ukupne štete koju je ova vremenska nepogoda nanela Beogradu. Hiljade stabala je oštećeno, a sanacije svega nastalog usled ove vandredne vremenske nepogode trajaće sigurno narednih sedam do deset dana.  Zahvaljujem se radnicima naših službi koji su imali besanu noć i koji i u ovim trenucima rade na sanaciji štete, rekao je Šapić.  

Gradonačelnik je uputio i apel svim građanima Beograda. 

"S obzirom na činjenicu da živimo vreme očiglednih velikih klimatskih promena i da naše podneblje sve više poprima karakteristeke, neke vrste tropske klime, gde se naglo smenjuju velike vrućine, padavine i oluje – samo pre dva dana smo imali temperaturu blizi 40. podeoka,  želim da apelujem i molim sve naše sugrađane, da pri sličnim vremenskim nepodogama maksimalno smanje svoje aktivnosti, da se prilagodimo novonastalim okolnostima i time što više sačuvamo ljudske živote", zaključio je gradonačelnik Šapić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Superćelijska oluja u Srbiji još nije gotova, evo gde se očekuje sada
1

Vremenska prognoza

20.07.2023. 07:33

Superćelijska oluja u Srbiji još nije gotova, evo gde se očekuje sada

U Srbiji se danas očekuje promenljivo vreme uz pad temperature i smenjivanje sunčanih i oblačnih intervala, najavio je Republički hidrometeorološki zavod i upozorio da se nevreme premešta prema istoku zemlje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve