Vesti
30.05.2023. 14:39
R.E.

Saopštenje

SANU o situaciji na severu Kosova

Srbija, SANU
Izvor: Shutterstock

 Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) je izrazio "duboku zabrinutost i ogorčenost" zbog nasilja na Kosovu. Saopštenje prenosimo u celosti.

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti izražava duboku zabrinutost i ogorčenost zbog najnovijih događanja i nasilja na Kosovu i Metohiji, posebno jer su u tom nasilju nad građanima srpske nacionalnosti učestvovali oni kojima su Ujedinjene nacije poverile da se nepristrasno staraju o obezbeđivanju mira i sigurnosti svih građana na Kosovu i Metohiji.

SANU istovremeno ukazuje da razlozi za najnoviju zategnutost nesumnjivo leže u potpunom prenebregavanju univerzalnih demokratskih načela i u neshvatljivom prećutnom prihvatanju od strane jednog broja značajnih međunarodnih činilaca očigledno nelegitimnih izbora u opštinama na severu KiM, održanim bez birača, čije rezultate vlasti u Prištini pokušavaju na silu da implementiraju.

SANU apeluje na međunarodnu zajednicu da što pre preduzme korake da se obezbede elementarna demokratska i ljudska prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da osigura mir, bezbednost i normalan život za sve ljude koji tamo žive.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve