Vesti
31.10.2023. 10:07
R.E.

"Pred građane izlazim..."

Aleksandar Šapić otkrio po čemu bi voleo da ga Beograđani pamte

Aleksadnar Šapić
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

"Beograđani su u prethodnih godinu dana sigurno videli šta je za njih urađeno jer su donete odluke koje nisu donošene decenijama unazad, a koje nisu bile nimalo lake. Na taj način građani su počeli da stiču poverenje u gradsku vlast", rekao je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić gostujući na TV Blic.

Govoreći o uspesima koje je gradska vlast postigla u prethodnih godinu i po dana, rekao je da su donete mere za koje će neko reći da su lude, a neko da su hrabre, ali da su pre svega dobro proračunate. Izdvojio je socijalne mere, kao što su besplatni udžbenici, vrtići, bazeni.

"Usluge socijalne zaštite su postale besplatne, od asistenata za odrasle osobe do personalnih asistenata, usluga gerontodomaćica. Smanjene su cene karata u gradskom prevozu, obezbeđeni vaučeri, zatim prečišćivači vazduha u školama, kao i druge mere koje su umnogome olakšale živote naših građana", poručio je Šapić i dodao da je u vođenju jedne lokalne samouprave socijalna politika izuzetno važan aspekt i to se ne može smatrati populizmom kako neki žele da predstave mere koje su preduzete.
 

Prema njegovim rečima, prvi put u zadnjih petnaest godina nemamo probijanje rokova što se tiče infrastrukturnih projekata.

Šapić se osvrnuo i na novi sistem naplate javnog prevoza i rekao da građani sada imaju duplo jeftiniji javni prevoz i izrazio uverenje da će kroz određene procese i vreme naplata javnog prevoza biti veća.

"Prvi put imamo uvid u sredstva koja naplaćujemo i potpunu kontrolu čitavog sistema. Krenućemo i u postavljanje informativnih tabli koje će se, za sada, nalaziti na hiljadu stajališta i pomoću kojih će građani imati informacije gde se nalazi autobus. Uveli smo verifikaciju vozila, što znači da će svako vozilo morati da ispoštuje određene standarde. Vozila su daleko čistija, a očekujem da sledeće godine neće postojati vozilo u kojem neće raditi klima. U planu je da narednih godina u potpunosti izbacimo naftu kao gorivo u javnom prevozu, te da u potpunosti pređemo na gas koji se pokazao daleko isplativijim i manje štetim po životnu sredinu", rekao je Aleksandar Šapić.

Govoreći o gradnji metroa Šapić je podsetio da je to nacionalni projekat i prvi put nakon šezdeset godina vide se rezultati na tom pravcu u vidu gradilišta na Makišu i, kako je rekao, zaista veruje da je došlo pravo vreme da Beograd dobije metro.

On je istakao da je organizacija međunarodne izložbe "Ekspo 2027" jedna od najvećih stvari, u poslednjih nekoliko decenija, koja bi trebalo da se desi u našoj zemlji, a Beograd dobija praktično priliku da bude centar sveta.

"Gradovi koji su već bili domaćini ovakve međunarodne izložbe menjali su svoju infrastrukturu i ekonomiju. Pored toga, „Ekspo 2027” se uklapa u dalji razvoj Beograda koji treba da ide u tom pravcu. Znam da se na nacionalnom nivou izuzetno radi na tome, a mi kao Grad Beograd radimo svu propratnu dokumentaciju i radićemo uglavnom svu glavnu infrastrukturu. Ali Ekspo nije samo Ekspo, to je i nacionalni stadion, novi sajam, novi putevi, čitava jedna zona u kojoj će Beograd da se razvija", rekao je Šapić.
 

On je rekao da je zahvalan na poverenju koje mu je dato, ali da ne misli da mu je bilo šta poklonjeno jer iza njega stoje rad i rezultati.

"Mislim da sam sve zaslužio i na kraju krajeva svakog dana se trudim da prvo Beograđanima isporučim rezultate, a onda naravno i onima koji su mi dali poverenje. Pred građane izlazim sa rezultatima koje sam postigao u svojoj 14 godina dugoj karijeri i stvarima koje sam postigao za ovih godinu i  o dana vodeći Grad Beograd. Na Beograđanima je da odluče", rekao je Šapić.

On je istakao da je potrebno da svako ko se kandiduje za funkciju gradonačelnika ima operativno znanje i iskustvo iz lokalne samouprave te da je voditi Beograd časno, ali i izuzetno teško.

"Želim da me građani za deset-dvadeset godina pamte po rezultatima i svemu što sam uradio. Kao što mislim da Novi Beograd nije isti bio 2022. godine, kada sam ga napustio, u odnosu na 2012. godinu, kada sam preuzeo da ga vodim, isto tako onog momenta kada se završi moj mandat, a nadam se da ću dobiti jedan pun, pravi četvorogodišnji mandat, jer za godinu i po dana je teško ostaviti dublji trag, ni Beograd više neće biti isti grad u odnosu na pre. Mislim da Beograd objektivno za pet-šest godina može drastično da se promeni i da postane prava evropska metropola u svakom pogledu, jer on to i zaslužuje", zaključio je Šapić.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šapić: "Uvek sam spreman za izbore"
Aleksandar Šapić

Stav gradonačelnika

07.09.2023. 12:49

Šapić: "Uvek sam spreman za izbore"

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je rekao da svaki ozbiljan čovek mora uvek biti spreman da izadje na izbore, ali, kako je dodao, videće se da li će ih biti u Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve