Vesti
07.04.2019. 15:40
Tanjug

ŠARČEVIĆ: Vakcinišite prvake do 1. septembra, krajnja kazna je izuzeće iz porodice

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar prosvete Mladen Šarčević, izjavio je da je potvrda o vakcinisanju deteta obavezna prilikom upisa đaka u prvi razred i da su roditelji dužni da tu obavezu ispune do 1. septembra.

"Država neće biti blagonaklona prema roditeljima koji se ogluše o ovu obavezu i oni će snositi sankcije, među kojima je krajnja izuzeće iz porodice. Ministarstvo prosvete insistira na vakcinisanju dece i daje rok do 1. septembra svim roditeljima koji to nisu do sada učinili", rekao je Šarčević gostujući u emisiji "Sedmica" na Prvom programu Radio Beograda. Govoreći o zadatku racionalizacije škola, koji podrazumeva vertikalno spajanje u manjim, slabije razvijenim sredinama, ministar zaključuje da je reč o velikom poslu koji su mnogi do sada izbegavali.

"Postoje opštine koje su se sa 20.000 stanovnika stopile na dvostruko manje, imaju 10 isturenih odeljenja sa po pet, šest đaka, koji će ostati u svojim zgradama, nećemo nijednog od njih navoditi da putuju 20 kilometara do škole. Ali ima i škola koje sa toliko učenika imaju direktora, sekretara i još osoblja", objašnjava Šarčević, dodajući da je u ovom slučaju najveća bojazan za radna mesta.

Prema njegovim rečima, prilikom spajanja škola vodiće se računa o adekvatnoj blizini i pedagoškom ambijentu, a škole koje ostaju prazne biće pretvorene u mesta za đački turizam, po ugledu na evropske zemlje.

"Na taj način selo će oživeti na drugačiji način, a mladi u njemu dobiti priliku za zaposlenje", izjavio je Šarčević.

Ministar prosvete naglasio je još jednom da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u prosveti stvorila kontraefekte.

"Mladi prosvetni radnici, većinom žene, imaju status na privremenim i povremenim poslovima. Insistiram da se zabrana ukine prvo u prosveti, jer to neće koštati državu ništa, ostaje isti broj radnih mesta, a samo se menja status zaposlenih. Stalno zaposlenje daje dodatne finansijske mogućnosti prosvetnim radnicima, mogućnost da podignu stambeni kredite, osnuju porodicu i time doprinesu natalitetu države",  poručio je on.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
08.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve