Vesti
29.01.2024. 14:35
R. E.

Beograd

Završen sastanak Lajčaka i Vučića, ovo su bile teme

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je održao je u Beogradu sastanak sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom koji je trajao duže od sat vremena.

Vučić je na Instagramu objavio da je s Lajčakom imao "konstruktivan i veoma korektan sastanak".

"Ukazao sam na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije i zatražio podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija koje dolaze iz Prištine", naveo je srpski predsednik.

Podvukao je da je Srbija spremna da svoje obaveze, u skladu sa međunarodno-pravnim dogovorima, ispuni uz poštovanje Ustava Srbije i Povelje UN.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je Vučić ukazao i na težak položaj srpskog naroda na KiM i neophodnost da Priština prestane da sprovodi eskalatorne poteze koji narušavaju život Srba.

U razgovoru sa Lajčakom posebno je insistirao na tome da Kurti mora da prestane sa provokacijama i odlukama kao što je ukidanje dinara, koja ima za cilj da protera Srbe sa severa i stavi tačku na dijalog.

Ovo je prva poseta Lajčaka Beogradu ove godine, a poslednji put je bio u glavnom gradu Srbije u novembru 2023.

Lajčak je došao u Beograd tri dana uoči najavljenog početka primene uredbe Centralne banke Kosova prema kojoj bi evro bio jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.

On će iz Beograda otputovati u Prištinu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve