Vesti
30.08.2023. 15:18
Beta

Razgovor duži od dva sata

Vučić posle sastanka sa Lajčakom: "Veoma sam zabrinut..."

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom u Beogradu da je veoma zabrinut zbog razvoja događaja na Kosovu.

Vučić je na Instagramu napisao da je Lajčaku, specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, preneo da je "veoma zabrinut zbog plana" kosovskog premijera Aljbina Kurtija "da silom okupira sever pokrajine i protera Srbe sa vekovnih ognjišta".

"Razgovarao sam više od dva sata sa Miroslavom Lajčakom. Veoma sam zabrinut zbog razvoja događaja na Kosovu i Metohiji i Kurtijevog plana da silom okupira sever pokrajine i protera Srbe sa vekovnih ognjišta. Preneo sam to specijalnom predstavniku Lajčaku", naveo je Vučić.

Lajčak je došao u Beograd u sklopu priprema za predstojeći sastanak na visokom nivou u briselskom dijalogu. Prethodno je, u ponedeljak, razgovarao sa Kurtijem na marginama Bledskog strateškog foruma.

Posle sastanka sa Kurtijem, Lajčak je napisao na društvenoj mreži Iks da su glavna tema razgovora bile pripreme sledećeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga u septembru, sa fokusom na normalizaciju odnosa i na sprovođenje objave EU od 3. juna.

EU je 3. juna objavila da od Kosova i Srbije očekuje da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu radi pronalaska održivog rešenja za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i koje otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, postignutog 27. februara.

Unija je tada navela da to uključuje početak rada na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) bez daljeg odlaganja ili preduslova, kao i da kosovske vlasti treba što pre da raspišu vanredne lokalne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, na kojima će učestvovati kosovski Srbi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve