Vesti
20.11.2021. 01:22

"Zaprepašćeni smo"

Savet Evrope: Uklonite mural Ratka Mladića

mural ratko mladić
Izvor: R.E.

Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) pozvali su vlasti u Srbiji da bez odlaganja uklone mural Ratka Mladića u Beogradu i preduzmu oštre mere protiv veličanja ratnih zločinaca.

"Pjero Fasino (Italija) i Ijan Lidel-Grendžer (Ujedinjeno Kraljevstvo), Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za monitoring Srbije, pozvali su vlasti u Srbiji da preduzmu nedvosmislene mere protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da uklone, bez odlaganja, mural u Beogradu koji veliča Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti", navodi se u saopštenju PS SE.

"Zaprepašćeni smo neuspehom vlasti, uprkos odluci komunalne policije, da uklone ovaj nelegalno postavljen mural", naveli su Fasino i Lidel Grendžer.

Takođe, PS SE izrazila je "zaprepašćenje" i što je Incijativi mladih za ljudska prava, koji su, kako dodaju, dobitnici nagrade Vaclav Havel, zabranjeno da 9. novmebra održe demonstracije zbog murala, iz kako je naveo srpski MUP, bezbednosnih razloga".

Ovi događaji, kako navode, podsećaju da je neophodna nedvosmislena borba protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

Ocenili su da takvi postupci podrivaju regionalnu saradnju i ometaju proces evropskih integracija kojem Srbija teži.

"Demokratsko društvo ne može da negira ratne zločine i neguje kulturu mržnje i nekažnjivosti. Stoga pozivamo vlasti u Srbiji da snažnim delovanjem pokažu spremnost da se odlučno bore protiv veličanja ratnih zločinaca i da bez daljeg odlaganja obrišu murale koji ih veličcaju“, saopštilii su Fasino i Lidel - Grendžer.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prebojen mural Ratku Mladiću
Ratko Mladić

Sipali belu boju

10.11.2021. 12:11

Prebojen mural Ratku Mladiću

U Njegoševoj ulici na Vračaru prebojen je mural posvećen Ratku Mladiću, javili su beogradski mediji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve